Maand Actie Maart 2017: 15% Dierpas korting op castratie en sterilisatie van uw huisdier!
Maart ontvangt u 15% Dierpas korting op sterilisatie en castratie van uw huisdier.
Deze korting kunt u vervolgens verzilveren als u bij DGO komt voor vaccinatie. Tevens kunt u met deze Dierpas voor meer korting sparen in de toekomst! U spaart namelijk korting met elke vaccinatie, elk consult en elk product wat u bij de Dierenkliniek afneemt! Vanaf 10 euro gespaard op de Dierpas kunt u gaan verzilveren!
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor castratie of sterilisatie van uw huisdier. Deze redenen verschillen per diersoort.
In dit artikel zullen we de redenen voor castratie en sterilisatie van uw hond, kat en/of konijn kort toelichten.
Hond
Sterilisatie van de teef
Heeft u geen fokplannen met uw hond dan is het voor de gezondheid van uw hond het verstandigst om haar te laten steriliseren. Op internet kunt u een veelheid aan informatie vinden over loopsheid en sterilisatie die elkaar met regelmaat tegenspreekt en ervoor kan zorgen dat u door de bomen het bos niet meer ziet.
Er zijn verschillende gezondheidsredenen om te kiezen voor sterilisatie van een teef. Een niet gesteriliseerde teef heeft namelijk verhoogd risico op de volgende aandoeningen:
- Baarmoederontsteking
- Melkkliertumoren
- Cysten en tumoren aan de eierstokken
- Suikerziekte
Daarnaast zijn er de praktische voordelen van de sterilisatie, omdat loopsheid, schijndracht en ongewenste dracht wordt voorkomen.
Er zijn een aantal nadelen van sterilisatie van een teef. Zo heeft een gesteriliseerde teef iets meer kans op overgewicht door een verandering van de stofwisseling, zien we soms op latere leeftijd urine-incontinentie en kan er bij bepaalde rassen (vooral met een halflange of dubbele vacht) een ongewenste vachtverandering ontstaan. Als laatste zien we soms een gedragsverandering van de teef.
Kijk hier voor meer informatie over sterilisatie van de teef.
Castratie van de reu
Castratie van een reu is niet een ingreep die, in tegenstelling tot bij de teef, in eerste instantie om gezondheidsredenen wordt uitgevoerd. Ongewenst gedrag is meestal de reden om te kiezen voor castratie. In het geval van ongewenst gedrag adviseren wij de reu eerst chemisch te castreren om op die manier het effect van castratie op het gedrag van de hond in beeld te brengen. Mocht de reu na chemische castratie het gewenste gedrag vertonen, dan kan ervoor worden gekozen de reu chirurgisch te castreren.
Prostaatproblemen en testikeltumoren kunnen daarnaast een (gezondheids)reden zijn om een reu te castreren.
Klik hier voor meer informatie over castratie van de reu.
Kat
Sterilisatie van de poes
Net als bij de teef zijn er voor de poes gezondheidsredenen om te kiezen voor sterilisatie.
Een gesteriliseerde poes heeft een veel kleinere kans op de ontwikkeling van (vaak kwaadaardige) melkkliertumoren en baarmoederontsteking komt zelden voor.
Daarnaast gelden hier ook de praktische redenen dat de poes niet meer krols wordt en niet meer ongewenst gedekt kan worden, met vaak een nest tot gevolg.
Klik hier voor meer informatie over sterilisatie van de poes.
Castratie van de kater
Wij adviseren katers te castreren om ongewenst gedrag (sproeien/vechten) te voorkomen/verminderen en voor geboortebeperking in het geval de kater buitenkomt. Er zijn al erg veel zwerfkatten in Nederland en ook op Goeree Overflakkee.
Kijk hier voor meer informatie over castratie van de kater.
Konijn
Sterilisatie van de voedster
Vaak worden de rammelaars gecastreerd om ongewenste nestjes te voorkomen op het moment dat een rammelaar en een voedster samen worden gehuisvest. Wat veel mensen echter niet weten is dat er gezondheidsredenen zijn om daarnaast ook te kiezen voor sterilisatie van de voedster.
Voedsters hebben op latere leeftijd namelijk een verhoogd risico op baarmoederkanker en baarmoederontsteking. Dit kun je voorkomen door de voedsters op jonge leeftijd, liefst rond de 6 maanden, maar in ieder geval voor de 2 jaar, te steriliseren.
Castratie van de rammelaar
Rammelaars worden vaak gecastreerd om ongewenste nestjes te voorkomen. Er zijn geen directe gezondheidsredenen om een rammelaar te castreren.