Castratie van de reu
Als u niet met uw reu wilt gaan fokken, kunt u er voor kiezen om hem te laten castreren. Dit om bijvoorbeeld typisch ‘reuengedrag’ te voorkomen, zoals vaak kleine plasjes doen, dominant reageren op andere honden of mensen of stoppen met eten als er een loopse teef in de buurt is. Daarnaast kunnen er medische redenen zijn (prostaatproblemen) of natuurlijk om voor geboortebeperking te zorgen.
De leeftijd waarop wij adviseren om een reu te laten castreren, is vanaf 10 maanden. Dit is ook afhankelijk van het ras van uw hond. Grotere hondenrassen blijven langer doorgroeien, dus mogen pas op een later tijdstip gecastreerd worden. Wij adviseren alleen te castreren indien dit nodig is in verband met gedragsproblemen of bij een medische reden.
Na de castratie is het verstandig om de voerhoeveelheid te verminderen en om eventueel een speciaal voer te geven voor gecastreerde honden, dit om de kans op te zwaar worden te verkleinen. De stofwisseling wordt trager door het afnemen van de hormoonproductie waardoor uw hond makkelijk in gewicht toeneemt.
De ingreep
De castratie vindt plaats onder algehele narcose. Als de hond slaapt, worden de testikels verwijderd door een snede te maken net voor de balzak. De wond en de balzak kan wat gaan zwellen en blauw worden maar mag nimmer gaan bloeden. Zorgt u er wel voor dat uw hond niet te veel gaat likken aan de wond, dan moet u een kraag komen halen of hem een boxershort of T-shirt aandoen. Eventueel hebben wij hier speciaal ontworpen Medical Pet Shirts voor beschikbaar.
Aandachtspunten
Na de castratie is de hond nog enkele weken vruchtbaar, dus het is verstandig om de hond nog 6 weken niet in contact te laten komen met teefjes. Na 10 dagen zien we u graag nog voor controle van de wond en het verwijderen van eventuele hechtingen terug.
Alternatieven
Indien u twijfelt of castratie wel het juiste effect gaat hebben bij uw hond, dan is het verstandig om de hond eerst chemisch te castreren. Dit gebeurd door middel van het inbrengen van een Suprelorin® implantaat. Dit kleine implantaatje, ter grootte van een chip of rijstkorrel kan zonder verdoving worden aangebracht onder de huid. Het geeft traag een middel af waardoor de hond geen testosteron meer gaat produceren. De chemische castratie werkt 6 maanden of 1 jaar afhankelijk van de keuze van het preparaat en ook afhankelijk van de grootte van de hond. Op deze manier kunt u het effect van een castratie testen. Wanneer het implantaat is uitgewerkt, kunt u alsnog de keuze maken voor een definitieve castratie of hier toch van afzien.