Wormen, vlooien en teken bij de pup
Wormen
Er wordt geadviseerd om uw hond regelmatig te ontwormen. Bij honden kunnen verschillende wormsoorten voorkomen, te weten: lintwormen (inclusief de vossenlintworm) en rondwormen (waaronder de spoelwormen en de haakwormen). Omdat puppy’s nog niet zindelijk zijn en in de eerste weken zeer dicht op elkaar zitten worden eventuele wormen snel verspreid. De eerste ontwormingen zullen waarschijnlijk al bij de fokker gebeurd zijn, maar dit is niet altijd het geval.
Lintworm, zweepworm en spoelworm
Het standaard ontwormingsschema dat wij adviseren voor pups, luidt als volgt:
- op 2 weken leeftijd
- op 4 weken leeftijd
- op 6 weken leeftijd
- op 8 weken leeftijd
- daarna elke maand tot een half jaar leeftijd
- daarna 4 maal per jaar
Mocht uw pup nog niet of onvoldoende zijn ontwormd bij de fokker, dan wordt er een aangepast schema opgesteld door de dierenarts. Ziet u wormen in de ontlasting of in braaksel na het ontwormen, adviseren we om de ontworming na 2 weken al te herhalen.
In verband met de volksgezondheid en zeker als er zogenaamde JOPI’s (jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en immuun gecomprimeerde mensen) in contact komen met de hond, is het advies om vanaf een half jaar leeftijd 4 maal per jaar te ontwormen. Dit omdat spoelwormlarven bij mensen ook problemen kunnen veroorzaken. Wij krijgen er geen wormen van, maar de larven of eitjes die we opnemen, komen uit in de darmen gaan en dan een trektocht maken door onze organen. Daarmee kunnen ze behoorlijk wat schade aanbrengen.
Ook als u naar het buitenland gaat met uw hond, is het van belang om goed elke maand en 1 maand na thuiskomst te ontwormen. Vooral als u naar Zuid Europa/Middellands Zeegebied gaat op vakantie is dit van groot belang. Daar komt onder andere de hartworm voor. Omdat deze bij ons (nog) niet voorkomt heeft uw hond daar geen weerstand tegen en kan hier behoorlijk ziek van worden. Naast ontwormen is het ook erg belangrijk om tegen ectoparasieten (uitwendige parasieten als muggen, vliegjes, teken en vlooien) te behandelen. Deze zorgen namelijk vaak voor de verspreiding van vele ziekten.
Als u ontworming koopt, let dan altijd op tegen welke soort wormen het middel actief is en welke stadia van de wormen (larven of volwassen) het middel aanpakt. Dit verschilt aanzienlijk tussen de middelen. Ontworm het liefst met een middel wat ook werkzaam is tegen larvale stadia, deze werken langer omdat ze breder werken en daardoor effectiever. Ontwormings middelen zijn verkrijgbaar in onze Dierenkliniek, hierdoor bent u zeker van een goed advies over welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier.
Vlooien
Pups kunnen net als volwassen honden geïnfecteerd zijn door vlooien. In sommige gevallen worden ze in het nest al besmet. Om een vlooien infectie goed te kunnen behandelen, is het van belang een goed inzicht te hebben in de leefwijze van de vlo. Ondanks dat er meer dan 200 soorten en ondersoorten vlooien bestaan, is de kattenvlo de meest voorkomende vlo bij de kat en de hond. Hieronder wordt dan ook de cyclus van de kattenvlo (Ctenocephalides felis felis) beschreven.
Cyclus van de vlo
De cyclus van de vlo begint bij de onvolwassen stadia. Deze stadia bestaan uit het eitje, het larvenstadium en het poppenstadium. Een vlooieneitje komt in gemiddeld 1 tot 10 dagen uit. Wanneer het eitje is uitgekomen volgt er een larvenstadium. Dit stadium duurt ongeveer 5 tot 11 dagen, waarin de larve zich voedt met de uitwerpselen van de volwassen vlooien en organisch materiaal (huidschilfers) uit de omgeving.
Cyclus van de vlo
Na het larvenstadium begint het popstadium. In deze periode verandert de larve werkelijk in een vlo. Dit stadium kan ruim 100 dagen duren, afhankelijk van de omstandigheden in het milieu. Gemiddeld duurt dit stadium een maand.
Dan volgt het volwassen stadium. Vanaf het moment dat de vlo uit zijn pop is gaat hij op zoek naar een gastheer (kat, hond, mens e.d.). De vlo heeft deze gastheer nodig om in zijn voedsel (bloed) te voorzien. Binnen 1,5 tot 2 dagen na de eerste maaltijd komt de eiproductie op gang. Vrouwtjes vlooien leggen gedurende ongeveer 100 dagen eitjes in de vacht van de gastheer. Deze eitjes vallen vervolgens op de grond en komen in de omgeving van de hond of kat terecht. De kattenvlo kan zich dan ook in een snel tempo voortplanten en verspreiden.
Om te kunnen overleven zijn vlooien afhankelijk van hun gastheer (uw hond).
Vroeger zag men met name in augustus-oktober problemen met vlooien, tegenwoordig het hele jaar door, mede door centrale verwarming in de huizen.
Problemen van vlooien:
- Jeuk (ernstig), krabben en likken (soms tot bloedens aan toe), plotseling bijten net voor de staartwortel.
- Kaal worden op de plaatsen waar de hond of kat likt, krabt of
- Bloedarmoede (vooral bij kittens en pups kan dit levensbedreigend zijn, krijgen witte slijmvliezen en neusje)
- Lintworminfectie (de vlo fungeert weer als gastheer voor de lintworm)
- Vlooienallergie
Hoe vind ik vlooien op mijn hond?
De enige goede methode is het afkammen van de hele rug met een stalen vlooienkam. Indien er sprake is van vlooien vind je met het kammen zwarte tot donkerrode schilfertjes (vlooienpoep) en bijna altijd een of meerdere vlooien. Bent u niet zeker of de zwarte spikkels vlooienpoepjes zijn? Doe deze dan op een witte doek (wc-papier, keukenrol) en maak het nat. Vlooienpoep bevat bloed en de zwarte spikkels zullen rood/roestbruin verkleuren.
Wanneer een huisdier niet preventief tegen vlooien wordt behandeld zou dit kammen ter controle minimaal enkele malen per week moeten gebeuren.
Vlooienbestrijding
Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat u geen vlooien hoeft te bestrijden omdat uw huisdier preventief wordt behandeld tegen vlooien en dus geen last heeft van een vlooien infectie. Bij pups is dit echter pas mogelijk vanaf 8 weken leeftijd. De huidige preventieve vlooienbestrijdingsmiddelen zijn effectief en veilig waardoor eigenlijk iedereen zijn huisdier preventief zou moeten behandelen. Een (ernstige) vlooien infectie aanpakken gaat vaak gepaard met groot ongemak voor het huisdier en brengt in het algemeen hogere kosten met zich mee.
Mijn hond heeft vlooien, wat nu?
De eerste stap bij het behandelen van een vlooieninfectie bij uw huisdier is de hond te behandelen met een vlooienbestrijdingsmiddel.
Dit kan bijvoorbeeld met een pipet (aanbrengen tussen de schouderbladen, op de huid). Hiervoor kan bijvoorbeeld een product als Vectra 3D® of Stronghold® (hond en kat) voor ingezet worden. Ook kunt u er voor kiezen om een tablet te geven zoals Bravecto® en Simparica®. Deze producten zorgen ervoor dat de vlooien, die zich op uw huisdier bevinden, dood gaan. Dergelijke middelen dienen elke maand, preventief, toegediend te worden om een nieuwe besmetting met vlooien te voorkomen.
Wanneer u een vlooienbesmetting heeft geconstateerd bij uw huisdier volstaat het niet meer om alleen het besmette huisdier te behandelen. U dient alle huisdieren in de directe omgeving te behandelen om kruisbesmetting te voorkomen. Ook is het aan te raden de besmette huisdieren een aantal dagen te kammen met een vlooienkam om de (dode) vlooien zo snel mogelijk te verwijderen van uw huisdier.
Daarnaast dient de leefomgeving van uw kat of hond (uw huis) behandeld te worden om een nieuwe besmetting te voorkomen. Gebruik voor de omgeving uitsluitend een spray die tevens de larven doodt. In onze klinieken is de spray Bolfo Fleegard® te verkrijgen welke zeer geschikt is voor dit doel.
Teken
Waarom tekenbestrijding?
Iedereen kent ze waarschijnlijk wel, die vieze bloedzuigende parasieten! Deze (insecten)diertjes komen overal voor maar vooral in een bos- en heiderijke omgeving. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat teken ernstige ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Het is dus zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u de hond meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw hond goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan, die ernstige en vaak dodelijke ziektes kunnen overbrengen.
Lees meer over de ziekte van Lyme
Wat kan ik doen bij teken?
Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft de teek om ziektes over te brengen (ziekteoverdracht vindt vaak plaats 24-48 uur na de bloedmaaltijd).
Hoe verwijdert u een teek?
Zodra u bemerkt dat uw huisdier een teek heeft, moet deze verwijderd worden. Voor het verwijderen van teken zijn speciale tekenpincetten en tekenhaakjes verkrijgbaar. Afgeraden wordt om de teek te “verdoven” met alcohol o.i.d. Dit kan ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud uitbraakt in de gastheer en hiermee mogelijk ziekteverwekkers overbrengt. Het beste kunt u de teek met behulp van een tekenpincet of haak in één richting draaien tot hij zich loslaat. Probeer ook de kop van de teek mee te verwijderen en schrijf de datum op wanneer u de teek verwijderd heeft (dit kan mogelijk in een latere fase van belang zijn). Let de daarop volgende dagen op eventuele ontstekingen of rode plekken op de plaats waar u de teek verwijderd heeft. Mocht dit het geval zijn, raden wij aan een afspraak te maken bij uw dierenarts.
Uiteraard is het ook mogelijk dat wij op de kliniek voor u de teek verwijderen.
Ziekten door teken overgebracht bij de hond
Teken kunnen ziektes overbrengen zoals Babesiosis, Ziekte van Lyme en Ehrlichiosis. Deze ziekten komen voornamelijk in landen in Zuid-Europa voor, maar ook in Nederland worden steeds meer besmette teken gevonden. Het is belangrijk om uw dier (ondanks preventieve behandelingen) dagelijks te controleren op teken en deze indien nodig te verwijderen.
Daarnaast is het van belang te noteren op welke datum u een teek van uw huisdier heeft verwijderd. Juist omdat bovengenoemde ziekten in eerste instantie een algemeen ziektebeeld geven, kan het voor uw dierenarts van groot belang zijn te weten dat uw huisdier één of meerdere teken gehad heeft en of uw huisdier in het buitenland is geweest.
Tekenbestrijding
Om tekenbesmetting van uw huisdier te voorkomen zijn er verschillende middelen verkrijgbaar. In de meeste gevallen is dit een combinatie met een vlooienbestrijdingsmiddel, zodat u in één handeling uw huisdier preventief kunt behandelen tegen vlooien en teken. Voor de honden wordt het middel Vectra® 3D, Bravecto® of Simparica® ingezet. Deze kunnen ook gebruikt worden bij pups vanaf 8 weken leeftijd. Vectra® 3D is een pipet, die op de huid tussen de schouderbladen, 1 x per maand toegediend moeten worden. Bravecto® en Simparica® zijn tabletten die 1x per 3 maanden (Bravecto) of 1x per maand (Simparica) toegediend moeten worden. Er tevens de mogelijkheid gebruikt te maken van een tekenband van het merk Scalibor®. Deze band bestrijdt zowel de teek als ook het zandvliegje (het zandvliegje brengt de Leishmania parasiet over). Het zandvliegje komt met name voor in landen rondom het Middellandse Zee gebied. Voor honden die mee gaan (op vakantie) naar het buitenland is de Scalibor® band een geschikte oplossing om preventief te behandelen tegen teken en het zandvliegje. De Scalibor® band werkt 6 maanden. Ook de Vectra® 3D pipet is werkzaam tegen vliegen, muggen en andere stekende insecten.
Lees meer over Wormen, Vlooien en teken bij de volwassen hond, kittens en de volwassen kat via onderstaande links:
Wormen, vlooien en teken bij de volwassen hond