Bloed bij de ontlasting van de hond
Voor de eigenaar van een hond kan het zien van bloed bij de ontlasting van zijn of haar hond een heel verontrustende gebeurtenis zijn, vooral omdat het vaak humaan geassocieerd wordt met kanker. Gelukkig gaat het bij bloed in de poep van de hond meestal om minder erge oorzaken. Wanneer in de uitwerpselen van een hond regelmatig bloed wordt aangetroffen, verdient het aanbeveling om de dierenarts van het probleem op de hoogte te stellen.
Aan de kleur van het bloed is te zien of het bloed afkomstig is uit het eerste of latere deel van de darmen. Wanneer de ontlasting (helder)rood gekleurd is, dan komt het uit lagere delen van het darmkanaal (dikke darm of rectum). Oud bloed uit de hogere delen van het maagdarmkanaal is daarentegen bijna zwart van kleur (maag of dunne darm). Soms is er bloed op of rond de ontlasting al dan niet met slijm, of door de ontlasting heen.
Bloedverlies uit de anus kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan enkele veel voorkomende oorzaken van bloed bij de ontlasting bij een hond.
Parvo (parvovirus diarree)
Parvo is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het Parvovirus en ondanks vaccinatie nog vrij veel voorkomt, vooral bij pups. Het virus wordt in grote hoeveelheden met de ontlasting van besmette honden uitgescheiden. Bepaalde rassen, zoals Rottweilers en Dobermanns, lijken extra gevoelig te zijn voor deze ziekte. Een jonge hond die met het virus is besmet, vertoont meestal klachten als braken, diarree, lusteloosheid, verlies van eetlust en bloed in de ontlasting. De diarree is vaak erg heftig met veel bloed. Omdat dit virus de hartcellen kan aantasten en dodelijk kan zijn, moeten puppy’s – waarvan men vermoedt dat ze besmet zijn met het virus – onverwijld door een dierenarts worden onderzocht.
Coronavirusinfectie
Een coronavirusinfectie lijkt vrij veel op een Parvovirus-infectie. Ook bij deze infectie kan de hond braken en diarree hebben. De diarree kan oranjeachtig gekleurd zijn of zelfs vers bloed bevatten. De besmette hond is vaak lusteloos. Bij pups kan dit virus fataal zijn.
Parasieten
De aanwezigheid van parasieten is de meest voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting bij een hond. Bij honden kunnen verschillende darmparasieten voorkomen.
De meest voorkomende parasieten die bloed bij de ontlasting veroorzaken, zijn haakwormen, zweepwormen en spoelwormen. Protozoa, zoals coccidia, kunnen ook aanleiding geven tot bloederige ontlasting. Diarree als gevolg van de eencellige darmparasiet Giardia, is vaak brijig en kan vermengd zijn met slijm of bloed.
Bijna elke hond wordt regelmatig met wormen besmet. Een ontwormingskuur kan uitkomst bieden. Het is van belang om een hond meerdere keren per jaar te ontwormen. Een dierenarts heeft ook medicijnen waarmee de coccidia en Giardia gedood kunnen worden. Lees meer over Giardia bij de hond en kat
Colitis (dikkedarmontsteking)
Een ontsteking van de dikke darm (colitis) kan gepaard gaan met wat bloed of slijm op de (papperige) ontlasting. Colitis komt vooral bij honden vaak voor. De hond heeft vaak veel aandrang om te poepen en kan de ontlasting vaak niet goed ophouden. Het dier is meestal niet ernstig ziek. Koorts, braken of verminderde eetlust komen bijna nooit voor bij deze aandoening. Een colitis is goed te behandelen met medicijnen.
Verwondingen in het spijsverteringskanaal
Honden die delen van speeltjes, stokken of botten (van varkens en pluimvee), of iets anders dat scherp is of versplinterd, inslikken, kunnen last krijgen van verwondingen aan het spijsverteringskanaal. Zorg ervoor dat de hond niet in aanraking komt met scherpe voorwerpen die hij kan inslikken. Vermijd botten van varkens en pluimvee. Deze zijn te zwak waardoor ze kunnen versplinteren, met als mogelijk gevolg ernstige verwondingen aan het spijsverteringskanaal.
Poliepen en darmtumoren
Een tumor of poliep in de darm kan ook bloed bij de ontlasting veroorzaken. De aanwezigheid van helderrood bloed, kan wijzen op een tumor in het laatste gedeelte van de darm. De tumor kan ook aanleiding geven tot afgeplatte ontlasting. Het ontlasten kan bij de hond aanleiding geven tot pijn, hetgeen goed zichtbaar kan zijn voor zijn/haar baasje.
Anaalklierproblemen
Ontstekingen, fistels of abcessen van de anaalklieren of anaalzakjes – twee kleine orgaantjes aan weerszijden van de anus – kunnen een bloederige afscheiding veroorzaken, dat op de ontlasting terecht kan komen. De hond zal frequent aan de anus likken of bijten en mogelijk ook pijn vertonen bij het poepen. Ook kan de hond, zittend op de grond, naar voren of achteren schuiven, om de jeuk te verlichten. Dit fenomeen wordt ook wel ‘sleetje rijden’ genoemd. Lees meer over anaalklierproblemen bij de hond
Stollingsstoornissen
Als het bloed niet goed stolt, kan een hond overal bloed verliezen, dus ook via de ontlasting. Die bloedingen zijn op allerlei plekken in het lichaam zichtbaar.
Als uw huisdier op meer plekken bloedt, raden wij aan om met spoed een dierenarts op te zoeken.