Wobbler syndroom
Wobbler syndroom of ‘caudale cervicale spondylomyelopathy’ is een conditie van de cervicale (hals) wervels wat een wankele (wobbly) gang en zwakheid veroorzaakt. De term Wobbler syndroom refereert naar een aantal verschillende afwijkingen van de wervelkolom in de nek wat allemaal dezelfde symptomen veroorzaakt.
Door instabiliteit van de nekwervels ontstaat er druk op het ruggenmerg. De aandoening komt voor bij honden en paarden. Bij honden zien we deze aandoening bij onder andere de Barzoi (tussen 5-8 jaar), de Basset (jonger dan 8 maanden), de Dobermann Pincher (rond 2 jaar) en de Duitse Dog (jonger dan 2 jaar).
Andere benamingen van Wobbler zijn :
- progressive cervical spinal cord compression
- cervical spondylosis
- cervical spondylolisthesis
- caudal cervical subluxation
- cervical vertebral instability
- Great Dane ataxia
- cervical spondylopathy
- caudal cervical spondylopathy
- caudal cervical vertebral malformation-malarticulation
- cervical vertebral stenosis
- cervical myelopathy
- midcervical spondylolisthesis
- cervical spondylotic myelopathy
- caudal cervical spondylomyelopathy
- dynamic compression of the cervical spinal cord (meest recente benaming)
Symptomen
De symptomen kunnen mild zijn of zeer uitgebreid. Van neurologische uitval met milde ataxie (ongecoördineerde bewegingen), slepen met de tenen over de grond tot tetraplegie (verlamming van de vier poten). De honden houden vaak hun kop naar beneden en hebben soms lage nekpijn.
Diagnose
Door middel van een röntgenfoto kunnen verschillende afwijkingen zichtbaar worden. Soms is het nodig om een myelogram (contraststudie), CT of MRI te laten maken.
De volgende afwijkingen kunnen gevonden worden:
- Slechte aansluiting of vervorming van de wervels
- Vernauwing van één of meer tussenwervelschijven
- Spondylosis
- Stenose (vernauwing) van de craniale midcervicale of caudaal cervicale wervels
- Afwijkingen aan de interspinale ligamenten en ligamenta flava
Bij jongere honden, bijvoorbeeld bij Duitse Dog van minder de 2 jaar oud, wordt Wobbler syndroom veroorzaakt door een vernauwing van het wervelkanaal. Deze vernauwing is gerelateerd aan een degeneratie van de dorsale articulaire facetten en ongelijke verdikking van de betrokken gewrichtskapsels en ligamenten. Een voeding met een hoog gehalte aan eiwitten zou dit proces mogelijk kunnen versnellen. Bij iets oudere honden, zoals bij de Dobermann, wordt er eerder een compressie van het ruggenmerg gezien door een tussenwervelschijf. Bij de Duitse dog zijn meestal de wervels C4 tot C6 betrokken en bij de Dobermann wervels C5 tot C7.
Behandeling
Rekening houdend met de verscheidenheid van verschillende oorzaken van de druk op het ruggenmerg zijn er verschillende strategieën om een Wobbler te behandelen.
Eerst moeten we uitmaken of we met een statische of dynamische Wobbler te doen hebben. Sommige Wobblers kunnen niet met één maar moeten met verschillende technieken behandeld worden. Andere hebben enkel medicamenteuze behandeling nodig.
Er zijn drie basis technieken om de compressie van het ruggenmerg weg te halen.
- Dorsale decompressie dmv laminectomie met of zonder artrodese (vastzetten) van de facetgewrichten
- Ventrale decompressie met of zonder vastzetten van de wervel lichamen
- Ventrale distractie en vastzetten van de wervellichamen met een speciale plaat en schroeven
De keuze over welke operatietechniek we gebruiken is compleet afhankelijk van het soort beeld we hebben op het myelogram.
- Als we bijvoorbeeld een statische of dynamische Wobbler hebben tgv compressie op het ruggenmerg veroorzaakt door een stenose van het wervelkanaal dan zal er een laminectomie uitgevoerd worden van de misvormde wervelboog.
- Als er tevens instabiliteit aan te pas komt dan zal er ook een artrodese van de facetgewrichten gedaan worden.
- Als het ruggenmerg aan de onderzijde dichtgedrukt wordt dan gaan we een ventrale decompressie doen met of zonder stabilisatie van de wervellichamen.
- Als er druk is onderaan het ruggenmerg doordat het dorsale deel van de annulus fibrosis te veel naar boven uitpuilt en deze druk weggaat als we de wervelkolom uitrekken dan doen we een ventrale distractie en vastzetten van de 2 wervellichamen.
- Als er verschillende afwijkingen te zien zijn op een en dezelfde hond dan moeten er soms verschillende technieken gebruikt worden om de Wobbler te stabiliseren.
Voordelen, nadelen en complicaties
Zoals met alle operatietechnieken en methoden bij het opereren hebben ook de technieken ter behandeling van Wobbler voor-en nadelen.
Er is druk thv de overgang C2-3 en C3-4. Er werd een speciale stabilisatieplaat aangebracht.
De speciale plaat met schroeven stabiliseert de twee tussenwervelschijven.
Je moet er rekening mee houden dat bijna alle honden direct na de operatie slechter zijn dan voor de operatie. Dit door het manipuleren van het ruggenmerg tijdens de operatie.
Als eigenaar moet je er rekening mee houden dat je een praktisch verlamde hond meekrijgt naar huis. De ervaring leert dat grote honden zich gemakkelijker “laten gaan” en depressief worden in de dierenkliniek desondanks al de goede zorgen. We laten daarom ook de honden zo snel mogelijk naar huis post operatief.
Prognose
De prognose voor de hond is compleet afhankelijk van de bevindingen op de myelografie, vb., op één plaats druk heeft een betere prognose dan druk op meerdere plaatsen.
Dan zijn er nog tal van andere factoren die een rol spelen zoals ervaring van de chirurg, operatie tijd, complicaties na de operatie, het karakter van de hond en de eigenaars.
Algemeen kunnen we stellen dat hoe erger de neurologische symptomen voor de operatie, hoe slechter de prognose.
Bron: Dierenkliniek Causus (België)