Reizen
Veel honden gaan mee op vakantie of gaan naar het buitenland voor bijvoorbeeld wedstrijden of fokken. Als een hond de grens over gaat moet hij/zij voldoen aan bepaalde eisen. Het hebben van een geldig paspoort, chip en een Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie geldt voor vrijwel elk land. Sommige regels gelden alleen voor bepaalde landen. Op de site van het LICG kunt u de per land de invoereisen bekijken.
Lees hier waar u verder rekening mee moet houden als uw hond mee op reis gaat.
Ziektes en parasieten
In het buitenland komen andere parasieten en ziektes voor dan in Nederland. Het is belangrijk om vooraf te weten waar u op moet letten en welke preventieve maatregelen u kunt treffen.
Ziekte van Lyme
Komt ook in Nederland voor en wordt overgedragen door bepaalde teken (Ixodes). Het zenuwstelsel, de gewrichten en de hartfunctie worden aangetast. Komt voor in Europa en Amerika. In Nederland zijn er gebieden met een extra hoog risico; Zuid Hollandse eilanden, Zeeland, Heuvelrug, Veluwe, duingebieden, Drenthe en de Achterhoek.
Babesiose
De ziekte wordt veroorzaakt door een protozoa die de rode bloedcellen aantast. De ziekte wordt overgebracht door teken (Dermacentor). De ziekte kan dodelijk zijn indien niet tijdig wordt gediagnosticeerd. Komt voor in Frankrijk, Middellandse Zeegebied, Amerika, Afrika, Azië, Nieuw-Zeeland, Australië en ook reeds in Nederland.
Leishmania
Ook deze ziekte wordt veroorzaakt door een protozoa. Het is een chronisch verlopende ziekte die huidproblemen geeft en mogelijk nier- en leverproblemen. De ziekte komt voor in Frankrijk en het Middellandse Zeegebied.
Ehrlichiose
Deze bacterieachtige infectie wordt overgedragen door teken. De ziekte tast de witte bloedcellen aan en kan ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken. De ziekte kan ook langzamer verlopen en chronisch worden. Het komt voor in Frankrijk, Middellandse Zeegebied, Amerika, Australia en steeds meer in Europa.
Hartworm
Hartworm wordt door muskieten overgebracht. De wormen komen uiteindelijk in het hart terecht waardoor dit niet meer goed kan samentrekken. Hartworm is moeilijk te behandelen. Hartworm verspreid zich steeds verder in Europa vanuit het zuiden. Het komt ook voor in Afrika, Azie, Nieuw-Zeeland en Amerika.
Preventie
Bescherming tegen parasieten en insecten die ziekten kunnen overdragen is van het grootste belang. Er zijn verschillende producten op de markt die op zichzelf of in combinatie een goede bescherming bieden. Ook is het belangrijk om uw hond goed te ontwormen met de juiste middelen. Niet elke ontworming is actief tegen de zelfde soort wormen, waarbij de lintworm en zeker de hartworm lang niet altijd aangepakt wordt. Ontworming zoals Milbactor® en Milbemax® hebben een werking tegen spoel- en haakwormen, maar ook lintwormen en hartworm. Als u thuis komt vanuit het buitenland moet u uw hond ontwormen en na 1 maand moet dit worden herhaald. Indien u langer dan 1 maand in het buitenland verblijft moet u uw hond maandelijks ontwormen totdat u thuis bent en na 1 maand herhalen.
Stronghold
Werkt tegen vlooien, oormijt, schurft, luizen, spoelwormen en muggen die hartworm kunnen overdragen. Officieel is het niet geregistreerd als preventie tegen teken maar we zien wel dat het een anti-tekenwerking heeft. Stronghold op zichzelf biedt te weinig bescherming tegen wormen. Stronghold is een pipet dat maandelijks herhaald moet worden.
Vectra 3D
Beschermt tegen vlooien, teken, muggen en zandvliegen. Dit product is zeer uitgebreid maar moet nog aangevuld worden met ontworming. Vectra 3D bevat Permethrin en mag dus NIET gegeven worden aan katten. Ook dit is een pipet die elke maand herhaald moet worden.
Bravecto
Bravecto is een tablet dat 3 maanden bescherming biedt tegen vlooien en teken. In gebieden met zandvliegjes en muggen moet dit dus worden aangevuld
Scalibor
Dit is een band die bescherming biedt tegen teken, zandvliegjes en muggen. Scalibor kan dus gebruikt worden als aanvulling op bijvoorbeeld de Bravecto.
Voorbereid op reis
Reisdocumenten
Zorg dat uw huisdier over de juiste reispapieren (Europees dierpaspoort en eventueel gezondheidsverklaring) en de juiste vaccinaties en eventuele aanvullende behandelingen beschikt. Indien het land waar u naartoe gaat niet vermeld staat op de site van het LICG kunt u contact opnemen met de ambassade. Doe dit tijdig omdat voor sommige landen een bloedtiterbepaling voor Rabiës nodig is. Deze titerbepaling kost tijd! Denk eraan dat uw huisdier gechipt moet worden VOOR deze de Rabiës vaccinatie krijgt.
EHBO koffertje
Bevat op zijn minst:
- Leukoplast
- Rekverband
- Steriele gazen
- Verbandschaar
- Nagelkniptang
- Tekentang
- Pincet
- Thermometer
- Beschermende oogzalf
- Diarreeremmers
- Kaartje met gegevens dierenarts
Aanvullend kunt u pijnstillers meenemen. Deze zijn altijd handig om bij u te hebben en horen eigenlijk in elk EHBO koffertje thuis.
Reisziektetabletten voor honden
Wanneer uw huisdier braakt tijdens autoritten is de kans groot dat hij/zij last heeft van reisziekte. Bij uw dierenarts zijn tabletten beschikbaar die werken tegen reisziekte.
Overig
- Medicijnen; zorg dat u altijd ruim voldoende medicatie meeneemt zodat u niet zonder komt te zitten
- Eigen mand/deken/bench
- Eigen voeding; honden kunnen aan de diarree gaan bij plotse omschakeling van voeding, van groot belang indien uw hond op een speciaal dieet staat
- Doggy bags of plastic zakjes; voor als uw huisdier onderweg zijn behoefte moet doen, op sommige plaatsen is het verplicht om achter uw hond op te ruimen, anders riskeert u een hoge boete.
- Eet en drinkbak voor onderweg
- Halsband, riem en muilkorf; in sommige landen is het verplicht uw hond aangelijnd te houden en voor sommige rassen bestaat er een muilkorfplicht, het is verstandig een kokertje aan de halsband te doen met uw vakantieadres
- Foto van uw hond indien hij/zij onverhoopt zoek raakt
- Telefoonnummer van uw dierenarts; mocht u met uw huisdier bij een dierenarts in het buitenland terecht komen, kan de communicatie gemakkelijker verlopen wanneer wij deze dierenarts te woord
Kijk hier voor meer informatie en tips voor als uw hond niet meegaat op vakantie.