Jeuk en allergiedrempel
Een hond of kat gaat pas jeuken (krabben, likken of schuren) als de jeukdrempel wordt overschreden (zie schema).
De opbouw van de jeukdrempel-kolom is per dier verschillend (zie schema). De kolom is opgebouwd uit verschillende oorzaken. De belangrijkste die wij tot dusverre weten zijn:
- voeding
- parasieten (met name de vlo)
- atopie (allergie voor omgevingsstoffen zoals huisstofmijt)
- infectie (bacterieel of door gisten)
- stress en droge huid
In onderstaande tabel is de zwarte horizontale lijn de drempel van “jeuk”. Boven de lijn heeft het dier jeuk en eronder niet.
Bijvoorbeeld: Bovenste tabel: de rode allergiekolom komt boven de jeukgrens uit en deze honden zullen jeuk hebben i.t.t. de groene allergiekolom: deze honden zijn wel “allergisch” voor bepaalde zaken, maar te weinig om boven de jeukgrens uit te komen en dus geen jeuk.
Door nu te werken aan de allergenen (een enkele of meerder) kan je dus de jeukprikkel van desbetreffend allergeen wegnemen in de hoop dat de jeukdrempel niet overschreden wordt en dus het dier geen jeuk heeft.
Echter vooraf weet je nooit welke allergenen mee spelen en is het dus zoeken, onderzoeken, afstrepen etc.: vaak letterlijk en figuurlijk het afstrepen van een lijst met waarschijnlijkheidsdiagnoses. Dit is niet eenvoudig en kan lang duren.
Onderzoek, controles en herhalen van het onderzoek is dus noodzaak.
In het onderste deel van de tabel zie je de mogelijke opbouw van de allergie kolommen: deze kan dus opgebouwd zijn uit diverse “allergie factoren” en in verschillende mate (wisselend per dier). Zo bestaat de meest linker kolom uit alleen atopie problematiek en wordt de jeukdrempel niet overschreden i.t.t. kolom 3 en 4, die beiden weer uit verschillende “allergiefactoren” bestaan en dan ook nog eens in verschillende hoeveelheid, maar die in totaal ruimschoots boven de jeukdrempel uitkomen.
Doordat de opbouw van de kolom per dier individueel is, kan het resultaat van een behandeling verschillen.
We beginnen altijd met een hypoallergeen voer, parasietenbestrijding en een behandeling tegen de infectie (zeer frequent aanwezig). Tevens zijn huidafschraapsels essentieel voor onderzoek op diverse mijten.
Bij sommige patiënten is dit voldoende om onder de jeukdrempel te blijven en is er geen jeuk meer, echter….vaak ook niet.
Zie voor meer informatie onze artikelen over allergie en atopie.
Er zijn echter ook patiënten die jeuk blijven houden. We zullen dan andere allergiefactoren moeten opsporen, zoals atopie.
Het is zeer belangrijk te beseffen dat het doel is om de patiënt onder de jeukdrempel te krijgen. Dit onderzoek moet volgens een vast patroon verlopen. Het is dus zeer goed mogelijk dat de allergie test voor bepaalde stoffen positief is, maar dit geen jeuk geeft, omdat de atopie alleen te weinig gevoeligheid geeft om boven de jeukdrempel te komen. We beginnen nooit met een allergietest voor omgevingsfactoren, omdat het heel goed mogelijk is om met gemakkelijke maatregelen de jeuk onder controle te houden is.