Vaccinaties van een pup
Omdat pups snel groeien gaan veranderingen ook erg snel en is het verstandig om regelmatig uw pup te laten controleren. Indien uw pup na aanschaf nog niet toe is aan een vaccinatie kunt u toch langskomen voor een gezondheidscontrole. Zo komt u er snel achter of u een gezonde pup mee naar huis heeft gekregen. Op 6 weken hebben ze (als het goed is) bij de fokker al hun eerste vaccinatie gehad. Op 9 en 12 weken moet een pup opnieuw gevaccineerd worden. Ook dan kijken we ze eerst uitgebreid na. Waar letten wij op bij die gezondheidscheck-ups?
- Gedrag
- Ogen
- Oren
- Neus
- Gebit en de wisseling van het gebit
- Vacht en huid
- Parasieten
- Hart en longen
- Braken/diarree
- Poten/stand
- Lymfeklieren
- Erfelijke/ aangeboren afwijkingen
- Gewicht
De VacciCheck is een test waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen het canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV, ofwel hondenziekte) en canine adenovirus (CAV, ofwel besmettelijke leverziekte), dit noemen we ook wel een titerbepaling. In verband met de aan-/afwezigheid van maternale antilichamen (antilichamen overgedragen door de moeder) gelden voor pups andere vaccinatieregels dan voor de volwassen hond. Pups worden gevaccineerd op 6, 9 en 12 weken. Een alternatief in deze is door ook bij de pups vanaf 6-7 weken te gaan titeren en dan te kijken in hoeverre de maternale antilichamen ( van de moeder dus) nog actief zijn in het lichaam en hoeveel bescherming deze bieden (of niet). Dit is afhankelijk van de vaccinatie status van de moeder en de overdracht van de antilichamen tijdens de dracht en de status van de pups. Dat kan dus veranderen bij de pups in de weken na de geboorte. Lees hier meer over de VacciCheck – Titerbepaling
Na de 12 weken vaccinatie duurt het vervolgens een jaar voordat ze weer op controle komen voor hun vaccinatie. Omdat er in die periode nog veel veranderd in het leven van de pup raden wij aan om hem/haar regelmatig te laten controleren. Zo zijn ze bijvoorbeeld rond een leeftijd van 6 maanden klaar met wisselen. Hebben ze dan nog steeds een aantal melktanden dan kan het nodig zijn om deze te verwijderen om te voorkomen dat de permanente tanden een verkeerde stand krijgen.
Door regelmatig langs te komen zal uw pup de dierenarts niet associëren met alleen “vervelende” dingen. Het wordt dan zelfs leuk om naar de dierenarts te gaan. Dit geeft in de toekomst veel minder stress voor dier, eigenaar en dierenarts, als u onverhoopt toch voor minder leuke dingen naar de dierenarts moet.
Vaccinaties
Hondenziekte
Deze ziekte komt voornamelijk voor bij jonge dieren en wordt verspreid via speeksel, urine en ontlasting. De dieren krijgen last van diarree, ontstekingen van de oogleden en slijmvliezen en ze krijgen koorts. Vaak verloopt de ziekte fataal ondanks behandeling. De hondenziekte zit in de 6 en 12 weken vaccinatie. Een jaar na de 12 weken vaccinatie wordt hij nogmaals herhaald en daarna elke 3 jaar.
Parvo
Komt ook voornamelijk voor bij jongen dieren en wordt verspreid via de ontlasting. De dieren krijgen zeer ernstige (“explosieve”) bloederige diarree en braken. De ziekte verloopt vaak fataal ondanks intensieve behandeling. Parvo zit in alle puppyvaccinaties (op 6, 9 en 12 weken). Een jaar na de 12 weken vaccinatie wordt hij nogmaals herhaald en daarna elke 3 jaar.
Besmettelijke leverziekte
Deze ziekte kan op elke leeftijd voorkomen en wordt verspreid via alle uitscheidingsproducten (urine, ontlasting, speeksel, bloed, traan- en oogvocht, etc). De dieren krijgen last van een leverontsteking en kan fataal zijn. Puppy’s worden op 12 weken leeftijd gevaccineerd tegen deze ziekte. Na 1 jaar wordt deze vaccinatie herhaald en vervolgens elke 3 jaar.
Ziekte van Weil
De ziekte van Weil is onderdeel van Leptospirose. Deze ziekte kan op alle leeftijden voorkomen en wordt verspreid via urine. De verspreiding gebeurt niet alleen tussen honden maar ook via ratten kan de ziekte zich verspreiden. De dieren krijgen nierontsteking en vaak ook geelzucht. Indien niet op tijd wordt behandeld verloopt de ziekte fataal. De vaccinatie tegen de ziekte van Weil wordt gegeven op 9 en 12 weken. Daarna wordt deze elk jaar herhaald.
Bordetella (besmettelijke hondenhoest)
Kan voorkomen op alle leeftijden en wordt via de lucht of neus-op-neus contact overgebracht. De dieren gaan hoesten en kokhalzen. De gevolgen van de kennelhoest zijn niet ernstig en de behandeling is afhankelijk van de heftigheid van de symptomen. De vaccinatie kan vanaf 9 weken leeftijd worden gegeven. Wij adviseren dieren met een verhoogd risico te vaccineren:
- puppy’s (zeker als deze naar puppycursus oid gaan)
- honden die naar de kennel gaan
- honden die mee gaan met uitlaatservice
- honden die naar shows gaan
De vaccinatie biedt 1 jaar bescherming en zal dus desgewenst jaarlijks herhaald moeten worden.
Rabiës
Rabiës kan voorkomen op alle leeftijden en is ook besmettelijk voor mensen (zoonose). De ziekte komt vrijwel niet voor in Nederland en wordt verspreid via het speeksel van besmette dieren (onder andere vossen en vleermuizen). De ziekte verloopt fataal voor mens en dier. Dieren mogen vanaf een leeftijd van 3 maanden (12 weken) worden gevaccineerd en moet daarna (desgewenst) elke 3 jaar herhaald worden. De vaccinatie is verplicht bij alle dieren die Nederland (tijdelijk) verlaten en moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven zijn.
Lyme
Borrelia wordt overgedragen door teken. Niet alle tekensoorten zijn in staat de ziekte over te dragen. In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia. Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar. Goede tekenbestrijding is zeer belangrijk maar voor extra bescherming bestaat er ook een vaccinatie. Na de eerste toediening moet de vaccinatie geboosterd (herhaald) worden na 3 weken om een goede bescherming te verkrijgen. Daarna moet de vaccinatie jaarlijks herhaald worden.