Rattengif intoxicatie
Frequent worden wij geconsulteerd door eigenaars met honden die rattengif hebben opgegeten. Het wordt vaak door het waterschap of door boeren en eigenaars gebruikt voor de bestrijding van ratten en muizen. Ondanks dat ze proberen het goed te verstoppen, wordt het vaak gevonden door de dieren.
Rattengif is zeer giftig en kan dodelijk zijn voor uw huisdier. Als uw huisdier rattengif heeft gehad, neem gelijk contact op met uw dierenarts.
Laat uw hond NIET braken thuis d.m.v. een eetlepel zout, want dan ontstaat weer het gevaar van een zout vergiftiging!!
Honden en katten kunnen rattengif binnenkrijgen door een rat of muis op te eten die vergiftigd is met rattengif, dan wel door het vergif direct op te eten als het ergens gestrooid is, dan wel verstopt in de bekende “zwarte” dozen.
In eerste instantie zal rattengif braken en diarree veroorzaken, het dier wordt slomer, trager en lustelozer. Dit alles zal pas na enkele dagen gaan optreden. Direct na het opeten van rattengif zien we niets aan het huisdier.
Het vergif gaat pas na enige tijd merkbaar invloed uitoefenen op het lichaam.
Heeft een kat heel veel gif binnengekregen, dan krijgt hij/zij een karakteristieke koortsachtige huidontsteking om de ogen, mond, geslachtsdelen en ook vaak aan de voetzolen. Het dier is dan niet meer te redden.
Als een dier de eerste paar dagen overleeft ( d.w.z. als er dus niet veel teveel wordt opgegeten, want dan overlijden de dieren zeer snel), zal 2 tot 3 dagen na inname de bloedstolling compleet verstoord raken.
Op elke plek in het lichaam kunnen bloedingen gaan optreden. Dit kan aan de buitenkant zichtbaar zijn door bloedbraken, bloed in de ontlasting, bloedend tandvlees en bloeduitstortingen in de huid, maar de bloedingen kunnen ook inwendig optreden, waardoor bijvoorbeeld de borstkas vol bloed kan lopen.
Een rattengifvergiftiging kan dus dodelijk aflopen. De behandeling bestaat uit het geven van Vitamine K1, waardoor er weer een normale stolling zal zijn. Vitamine K1 werkt maar kort, dus een zeer intensieve behandeling is noodzakelijk. Als er al te veel bloedingen zijn, slaat de behandeling helaas niet meer aan en overlijdt het dier.
Kortom, zodra u denkt dat uw huisdier rattengif heeft binnengekregen, moet hij/zij zo snel mogelijk braken, dus bel direct een dierenarts!
Lees voor meer informatie het artikel over ‘Vergiftiging van huisdieren’.
Hieronder ziet u verschillende afbeeldingen van rattengif, zoals ze aangetroffen c.q. verkocht kunnen worden
Links de brokken (groen en blauw) die vaak verstopt zijn in de zwarte dozen die gebruikt worden door het waterschap ter bestrijding van de ratten. Rechts het braaksel van een Labrador Retriever die de groen-blauwe brokken opgegeten had en de eigenaar direct was gekomen.
Enorm zwaar vergif…honden van Claudia hadden dit gegeten en volgens vergiftigingen centrum was dit zo zwaar dat 20 gram al dodelijk zou moeten zijn….de honden hadden bijna een hele brok op van 250 gram…weken injecties, maar gaan gelukkig goed