Ouderdomsverschijnselen bij de kat
Door betere voeding en verzorging van onze katten worden zij steeds ouder. Dit brengt andere problemen met zich mee. Vaak worden problemen van oudere katten niet gezien als ziektebeelden maar wordt het aan de leeftijd toegeschreven. In een recente lezing waarbij de oudere kat centraal stond werden de specifieke problemen van oudere katten onder de loep genomen en kwamen een aantal zeer belangrijke en nuttige feiten aan de orde.
Wanneer is een kat oud?
Zoals voor de mens geldt, geldt er ook voor de kat dat niet elke kat op dezelfde manier oud wordt. Zo zou de ene kat al veel ouderdomsverschijnselen hebben op 12 jaar en een ander pas op 15 jaar. Ook het ras speelt hier vaak een rol bij.
Algemeen gezien kunnen we de volgende indeling maken:
- ‘Mature’: 7-10 jaar oud (dit komt overeen met een mens van 44-56 jaar)
- ‘Senior’: 11-14 jaar oud (dit komt overeen met een mens van 60-72 jaar)
- ‘Geriatrisch’: 15 jaar of ouder (dit komt overeen met een mens van 76 jaar of ouder).
Hoge bloeddruk
Katten ouder dan 9 jaar kunnen last krijgen van een te hoge bloeddruk. Meestal ontstaat deze niet plots maar gaat dit geleidelijk. Een hoge bloeddruk kan schade aan het lichaam veroorzaken. Het kan schade aan de ogen veroorzaken, waardoor blindheid kan ontstaan en de nieren kunnen minder goed gaan werken. Deze schade willen we uiteraard voorkomen. Het is daarom belangrijk om vanaf een leeftijd van 9 jaar, de bloeddruk minstens 1x per jaar te laten controleren.
Osteoartritis
Ruim 90% van de katten ouder dan 12 jaar heeft last van osteoartritis. Dit is een pijnlijke aandoening van de gewrichten. Vaak worden de symptomen door zowel baasje als dierenarts gemist, doordat de kat van nature niet snel laat zien dat hij pijn heeft. Door hier specifiek op te letten en tijdig een behandeling in te stellen zullen veel katten veel gelukkiger oud worden. De voornaamste symptomen zijn minder springen, minder traplopen (blijven boven), moeite met kattenluik, minder actief, naast de bak poepen, zichzelf minder wassen.
Cognitieve dysfunctie (‘dementie’)
Cognitieve dysfunctie is een moeilijk woord voor het minder goed functioneren van de hersenen door veroudering. Dit resulteert in verwarring, vergeetachtigheid en veranderende slaappatronen. Deze aandoening komt voor bij meer dan 50% van de katten ouder dan 15 jaar! De voornaamste symptomen die zij vertonen zijn nachtelijk miauwen, zich afzonderen, minder naar buiten, minder alert. De meeste klachten worden veroorzaakt door de schade die vrije radicalen in het lichaam en voornamelijk in de hersenen aanrichten. Bij het ouder worden van de kat worden ook de mitochondriën ouder. Mitochondriën zijn zeer kleine ‘energiemachines’ binnenin elke lichaamscel. Deze kleine orgaantjes maken energie die de lichaamscel nodig heeft. Wanneer ze verouderen beginnen ze minder goed te werken en komen er bij de productie van energie meer vrije radicalen vrij als bijproduct. Deze vrije radicalen worden gevangen door antioxidanten, zoals vitamine A, C en E. Bij een volwassen kat gaat dit goed en is er een goed evenwicht tussen het aantal vrije radicalen en de antioxidanten. Maar wanneer er meer vrije radicalen ontstaan en de hoeveelheid antioxidanten blijft hetzelfde ontstaan er problemen.
Zie voor meer informatie over dementie de artikelen ‘dementie bij de kat’ en ‘dementie bij huisdieren’
Voeding kan ook een zeer grote rol spelen in de behandeling. Lange tijd was er enkel voor honden een voeding op de markt dat verschillende ondersteunende en verlichtende bestanddelen voor gewrichtsproblemen bevat. Maar nu is er ook voor katten een speciale voeding, Royal Canin Mobility Deze voeding bevat een mix van antioxidanten (vitamine C en E, beta-caroteen), essentiële vetzuren, chondroprotectanten (methionine, glycosaminoglycans, glucosamine en chondroitinesulfaat). De voeding werkt zeer ondersteunend en verlichtend voor oudere katten met osteoartritis.
Voor honden bestaat er ook een voeding die extra antioxidanten bevat en speciaal ontwikkelt is voor honden met dementie. Maar voor katten bestaat er tot dusver geen dieet ter ondersteuning van dementie. Door goed naar de bestanddelen van de voedingen te kijken blijken er dus ook een grote hoeveelheid antioxidanten in de voeding Royal Canin Mobility te zitten, waardoor het ook uitermate geschikt is voor katten met een cognitieve stoornis.
Uit een onderzoek met 75 katten ouder dan 12 jaar gedurende 2 maanden is gebleken dat 70% van de katten sterk verbetert waren in één of meerdere tekenen van dementie.
Er zijn ook andere ondersteunende voedingssupplementen op de markt met de juiste hoeveelheid en samenstelling van Omega-3 en Omega-6 vetzuren en antioxidanten, zoals CatOils Vital, die helpen katten langer een prettig leven te geven.
Verdere medicatie is afhankelijk van de klachten en van de kat.
Dus twijfelt u over de levenskwaliteit van uw oudere kat, maak dan gerust een afspraak om te kijken wat u nog kunt betekenen voor hem/haar om de laatste jaren zo comfortabel mogelijk door het leven te gaan.