Plasproblemen bij de kat
Het plassen kan bij een kat pijnlijk zijn, hetgeen de eigenaar vaak herkent, omdat het dier vaker naar de kattenbak gaat en veel en langer zit te persen. Soms is de urine afwijkend van kleur. Het is verstandig om dit snel te laten behandelen en het is raadzaam om wat urine mee te nemen, zodat de dierenarts dit kan onderzoeken.
De typische houding van de kat; vaak denkt de eigenaar ook dat de kat niet kan poepen, omdat hij zo zit te persen en dat er niets komt….is dus toch vaak de blaas en ook heel vaak een spoedgeval bij de katers.
Blaas
De meeste problemen zitten in de blaas. Bij een eenmalig voorkomende blaasontsteking zal het dier vaak snel genezen zijn na een ontstekingsremmende kuur van de dierenarts, eventueel aangevuld met een speciaal dieet. Antibiotica zijn zelden noodzakelijk, gezien de meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking bij de kat stress is. Hier is sprake van een steriele blaasontsteking, dus zonder bacteriën.
Toch zien we regelmatig patiënten, met name bij de kat, waarbij de problemen steeds opnieuw terugkomen. Het is dan van belang om een onderliggende oorzaak op te sporen.
Blaasgruis
Bij de kat is vaak sprake van gruisvorming. Dit is vast te stellen door de urine in een centrifuge af te draaien en het bezinksel onder de microscoop te bekijken.
We onderkennen in het algemeen 2 soorten gruis. De jonge kat heeft vaak struvietgruis, terwijl de oudere kat in het algemeen calcium-oxalaatgruis heeft.
De behandeling is eenvoudig want door speciale voeding kan er voorkomen worden, dat er nieuw gruis ontstaat. Het is echter wel zeer belangrijk te weten welk gruis het is, omdat ieder gruis zijn eigen specifieke voeding behoeft.
Lees voor meer informatie onze artikelen over ‘Blaasgruis bij de kat’ en ‘Blaasgruis en blaasstenen bij hond en kat’
Niet plassen is spoed
In sommige gevallen kan bij de kater een gruisprop vastlopen in de penispunt. De kat kan dan helemaal niet meer plassen. Dit is een spoedgeval en de dierenarts zal de gruisprop met een katheter moeten terugspoelen en het gruis uit de blaas spoelen. De eigenaar kan deze situatie herkennen aan het feit dat de kat steeds zit te persen en er komt maar geen urine. De kat is ook erg pijnlijk in de buik. In sommige gevallen zal er verder onderzoek nodig zijn. Er moet een echo en/of een röntgenfoto van de blaas gemaakt worden. Het kan zijn dat er tumoren, blaasstenen, poliepen of plaatselijke blaaswand afwijkingen zijn. Iedere kwaal behoeft zijn eigen therapie, maar vaak is er dan chirurgie nodig om het dier te helpen.
Foto’s van een kater die verstopt zat met gruis en blaastenen. Kater werd aangeboden en was lusteloos, maar verder weinig klachten; ging wel iets vaker naar de bak. Bij onderzoek een duidelijk vergrote blaas, met op de röntgenfoto duidelijke blaassteentjes. Bij onderzoek onder sedatie waren deze ook voelbaar in de nauwe penisuitgang. De kater is gekatheteriseerd en in overleg met de eigenaar is er een operatie verricht (de zogenaamde penisamputatie). Duidelijk zichtbaar is de bloedbijmenging bij de urine.