Hypertensie bij de kat
Katten ouder dan 9 jaar kunnen last krijgen van een te hoge bloeddruk (hypertensie). Meestal ontstaat deze niet plots maar gaat dit geleidelijk. De klachten die daardoor ontstaan, ontstaan daardoor ook vaak geleidelijk, en worden vaak niet tijdig opgemerkt. Een kat met een hoge bloeddruk kan hoofdpijn hebben, blind worden en een hersenbloeding, hartfalen of nierfalen krijgen.
Wat is bloeddruk?
Wanneer het hart samentrekt komt er bloed in de slagaders. Deze bloedgolf geeft de polsslag. De druk in de bloedvaten is het hoogst gedurende de hartcontractie en we noemen dit de systolische bloeddruk. Deze bloeddruk wordt gemeten bij de dieren. Slagaders veranderen steeds van grootte. Ze kunnen samentrekken of verwijden. Door verwijde bloedvaten stroomt het bloed gemakkelijker en daardoor kunnen bepaalde organen meer bloed krijgen op bepaalde momenten door verwijden of samentrekken van bloedvaten.
Bloeddruk wordt in het algemeen hoger bij oudere dieren. De bloedvaatwand is bij oudere dieren niet meer zo elastisch. Deze slagaders kunnen niet meer zo gemakkelijk verwijden, zodat er meer weerstand ontstaat, waardoor de bloeddruk stijgt.
Hoe wordt de bloeddruk in het lichaam geregeld?
In de grote bloedvaten zitten zenuwcellen, die de bloeddruk meten (druk-receptoren). Bij te hoge druk wordt er een signaal aan de hersenen gegeven. Bepaalde zenuwenbanen worden geremd. Dit leidt tot verwijding van bloedvaten perifeer, hetgeen leidt tot bloeddrukdaling. Dit proces gaat heel snel.
Het lichaam maakt hormonen aan die de bloeddruk beïnvloeden, zoals:
- De bijnier geeft adrenaline en noradrenaline af. Hierdoor stijgt de
- In de nieren zijn hormoonproducerende cellen aanwezig. Dit heeft invloed op de bloeddruk zelf en de natrium- en wateropname in de
- Het ADH-hormoon wordt in de hersenklier, de hypofyse gemaakt. Het geeft stijging van de bloeddruk en beïnvloedt de natrium- en
- Bij uitrekking van de hartspier komt het eiwit ANP vrij. Dit geeft
Oorzaken van een hoge bloeddruk bij de kat:
- Eén op de vijf katten met nierfalen heeft een hoge bloeddruk
- Ook 20% van de katten met een schildklierprobleem heeft een hoge bloeddruk
- Een andere oorzaak van hypertensie bij de kat is een bijniertumor (hyperaldosteronisme)
- In sommige gevallen is de oorzaak van de hoge bloeddruk onbekend.
Wat voor problemen veroorzaakt een hoge bloeddruk?
Door een hoge druk worden bloedvaten beschadigd. Er kan verbindweefseling van de vaatwand optreden en regelmatig ontstaan er kleine bloedingen. Dit gebeurt vooral in de vaten van het oog.
Er zijn bloedingen in het oog te zien en er kan blindheid door beschadiging van het netvlies (netvliesloslating) ontstaan. Ook de vaten in de nieren raken bij het proces betrokken en hierdoor zal er nierschade optreden. Het hart moet meer arbeid verrichten bij het rondpompen van bloed. Er zal een hartvergroting zichtbaar worden met alle gevolgen van dien. Ook kan de kat een hersenbloeding krijgen. Dit kan zorgen voor acute neurologische verschijnselen.
Schade door te hoge bloeddruk kan voorkomen worden
Het is van belang om een hoge bloeddruk te ontdekken voordat er reeds beschadigingen zijn opgetreden. Het is zinvol om bij iedere kat boven 9 jaar standaard minimaal 1x jaar de bloeddruk te meten. Bij patiënten moeten eventueel de onderliggende ziekten behandeld worden en moet de druk iedere 3 tot 6 maanden gemeten worden. Er zijn goed werkende medicijnen voorhanden om de bloeddruk te beïnvloeden. Als we deze patiënten goed behandelen zullen ze nog vele jaren met een goede kwaliteit van leven onder controle gehouden kunnen worden.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de bloeddruk bij de kat en de eventuele risico’s die erbij horen.
Bovendruk |
Onderdruk |
Risico |
< 150 mmHg |
< 95 mmHg |
Minimaal tot geen |
150-160 mmHg |
95-100 mmHg |
Laag |
160-180Hg |
100-120 mmHg |
Matig |
>180 mmHg |
>120 mmHg |
Hoog |
Behandeling hoge bloeddruk
Een verhoogde bloeddruk bij de kat is te behandelen met amlodipine. De dosering wordt aangepast (verhoogd) totdat de bloeddruk voldoende is gedaald.
Bij onvoldoende effect van de medicatie kan er andere medicatie worden toegevoegd als, ACE-remmers, ARB blokkers, diuretica of atenolol.
Prognose hoge bloeddruk kat
Bij de meeste katten kan een verhoogde bloeddruk goed onder controle gebracht worden. Bij katten waarbij een oorzaak van de hoge bloeddruk is gevonden, is de prognose mede afhankelijk van de (ernst van deze) ziekte.
De schade, veroorzaakt door de hoge bloeddruk, herstelt in sommige gevallen volledig. Maar er zijn ook wel restverschijnselen: in sommige gevallen blijft de kat slechtziend, blind of houdt hij hersenschade. Veel blinde katten hebben trouwens een goed en katwaardig bestaan.