Vuurwerkangst bij huisdieren
Als het einde van het jaar nadert en de feestdagen weer in zicht komen, is dit niet voor iedereen een genoegen. Met name onze huisdieren zien Oud en Nieuw met angst en beven tegemoet. Er zijn weinig dieren die niet onrustig worden van het vuurwerk. Met een beetje angst valt wel te leven, maar als je viervoeter weken van slag is, niet meer het huis uit durft of zelf een gillende keukenmeid gaat imiteren wordt het tijd maatregelen te nemen.
Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat het dier onder toezicht blijft. Hou de hond daarom in deze tijd aangelijnd en let er extra op dat er geen ramen of deuren openstaan en houdt katten zo veel mogelijk binnen. Ook een perfect gehoorzame hond kan in blinde paniek bij de eerste knal vertrokken zijn.
Verder is ook uw gedrag van groot belang. Pas er voor op dat u angstig gedrag niet gaat belonen door de hond of kat aan te halen of iets lekkers te geven. Laat zelf niet merken dat je er ook van schrikt en negeer alle knallen volkomen; je hond heeft dan een voorbeeld.
Helpt dit onvoldoende dan is de mooiste oplossing natuurlijk de hond of kat ergens naar toe brengen waar er niet geknald wordt. Dit is vaak helaas niet mogelijk.
Voor de erg bange dieren is er de mogelijkheid medicatie te geven ter ondersteuning. Door onze jarenlange ervaring en het steeds evalueren van de verschillende medicijn effecten per dier hebben we ons inmiddels zo ontwikkeld dat we goed kunnen inschatten welke medicatie voor uw huisdier het meest geschikt is. Een goede inschatting en gezondheidscontrole van uw huisdier zijn hierbij wel onontbeerlijk, omdat niet alle medicatie bij alle dieren veilig kunnen worden toegepast en een vuurwerkconsult (tegen sterk gereduceerd tarief) is hierbij daarom sterk aan te raden. Tijdens dit consult kunnen we, door middel van gericht vragen stellen en een goed lichamelijk onderzoek van uw huisdier, samen met u tot de beste keuze aan ondersteunende medicatie komen. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer 0187-482897.
Medicatiemogelijkheden:
Feromonen: Adaptil® (Hond) en Feliway® (Kat):
Dit zijn verdampers die bepaalde stoffen afgeeft, waardoor de angst verdwijnt. Moet echter minimaal 1 maand van te voren reeds in huis aangebracht worden. Werkt goed en heeft geen nadelen.
De Adaptil® is ook verkrijgbaar als halsband, spray en tabletten. De tabletten werken niet op basis van feromonen, maar bevatten een combinatie van GABA, Tryptofaan, Theanine en vitamine B complex, welke allen zorgen voor angst- en spanningsvermindering. De tabletten werken relatief snel en kunnen 2 uur voor de verwachte stresssituatie worden gegeven. De tabletten zijn wel echt een korte termijn oplossing. Op langere termijn kan beter voor spray, halsband of verdamper gekozen worden. Een combinatie van de tabletten met spray, halsband of verdamper is ook mogelijk.
Homeopathische middelen/ fytotherapie:
Bach Rescue Remedy en anderen als Puur® Rust; hiermee moet op tijd begonnen worden en de resultaten zijn heel wisselend
Angstremmende voeding en voedingssupplementen:
- Royal Canin Calm dieet: Het Royal Canin Calm dieet bevat naast dezelfde werkzame stof als Zylkène ook nog L-tryptofaan. Dit is het een voorloper van serotonine en heeft een positieve invloed op gemoedstoestanden als onrust, angst en slaap- en eetgedrag. Beide stoffen zijn veilig en hebben geen negatieve effecten op andere Er moet ruim van tevoren worden begonnen en het product moet enige tijd worden gebruikt om het effect te beoordelen.
- Zylkene®: Zylkène is een voedingssupplement met een werking op basis van een eiwit met een benzodiazepine-achtige werking (kalmerend, slaapbevorderend en angstgevoelensverminderend), zonder de bijwerkingen als bewustzijnsvermindering en verslaving.
- Telizen®: Telizen bevat L-theanine (uit groene thee) en is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen, zoals slaperigheid of andere Er moet ruim van tevoren mee begonnen worden. Er zijn geen bijwerkingen bekend. Telizen kan met bijvoorbeeld alprazolam gecombineerd worden en mag bij zowel honden als katten gebruikt worden.
Kalmeringsmiddelen:
Onder de kalmeringsmiddelen vallen de middelen als Vetranquil® en Tranquigel®. Dit zijn wat oudere middelen, geschikt voor honden en katten. Zij zijn echter onvoorspelbaar in werkingsduur, dosering en wanneer het gaat werken. Het dier wordt er bovendien suf van, hoort alles, maar kan niet weg. Het gevolg hiervan is dat het dier nog banger wordt. Bovendien zijn deze middelen niet toepasbaar bij collies, windhonden en aanverwante rassen
Angst remmende medicatie;
- Clomicalm®: Clomicalm® is een andere angstremmende medicatie. Dit middel remt o.a. de heropname van serotonine (stofje betrokken bij stemming, zelfvertrouwen, emotie, blijheid ). Hoe meer serotonine, hoe minder angst. Hiermee zou ruim 3 weken vooraf begonnen moeten worden voor een goed resultaat. Deze medicatie moet ook weer afgebouwd worden. De combinatie met bijvoorbeeld alprazolam zou een nog beter effect geven.
- Alprazolam: Dit is een angstremmende Alprazolam® is een humaan middel, wat sinds enige jaren succesvol en veilig aan honden en katten wordt toegediend. De werking is betrouwbaarder in duur en aanvang dan bij Vetranquil en Tranquigel. De dieren worden niet suf en er zijn weinig bijwerkingen. Met dit middel moet ongeveer 1- 2 weken van tevoren worden begonnen om de juiste dosis te bepalen. Daarna kan het gegeven worden wanneer nodig.
Overig
Thundershirt: Het Thundershirt is een uitstekende oplossing voor honden met angst. Het Thundershirt zorgt voor een constante druk op de romp van de hond. Deze druk heeft een enorme kalmerende werking voor de meeste honden. Het Thundershirt is een bewezen hulpmiddel om angst bij honden te stoppen: onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, auto rijden en andere zaken die angst veroorzaken. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het
Voor meer informatie over wat u kunt doen voor uw huisdier vraag het aan de medewerkers van Dierenkliniek Goeree Overflakkee. Rest ons nog U en al uw huisdieren prettige feestdagen en een heel gelukkig Nieuwjaar toe te wensen.