Reizen en vakantie: Uw hond blijft thuis
Reizen en vakantie
Uw dier blijft thuis
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlandse huisdieren niet met hun baasje mee op vakantie kunnen of mogen. Als u besluit uw huisdier niet mee te nemen, zijn er verschillende mogelijkheden voor het regelen van verzorging van uw dier tijdens de vakantieweken. U kunt uw dier naar een pension brengen, oppas aan huis regelen of uw dier onderbrengen bij familie of vrienden. Hier leest u waar u dan allemaal aan moet denken.
Pension voor uw hond of kat
Veel mensen vinden het vervelend om hun dier naar een pension te brengen. Misschien omdat het aanvoelt alsof u uw dier achterlaat. Dat is jammer, want in het pension treft u mensen die er hun beroep van hebben gemaakt andermans dieren te verzorgen. Zij weten door hun opleiding en ervaring waarop ze moeten letten. De bescherming en veiligheid van uw huisdier is daar in goede handen, het pension is daar op ingericht.
Op tijd regelen
Pensions zijn vaak al maanden vooraf volgeboekt, zeker in de drukke vakantieperiodes. Als u tijdens het hoogseizoen uw huisdier naar het pension wilt brengen, moet u op tijd reserveren.
Een pension kiezen
Natuurlijk wilt u een pension dat aan uw wensen voldoet. Het is daarom belangrijk om vooraf een afspraak te maken en eens rond te kijken. Zo komt u niet onverwacht voor verrassingen te staan. Vraag de eigenaar hoe alles in zijn werk gaat. Zorg ervoor dat u de kennels en speelruimtes te zien krijgt waar uw dier zal worden opgevangen. Zo kunt u zien of ze schoon zijn en zo nodig verwarmd. En u krijgt een indruk van de dieren die op dat moment worden opgevangen. Een goed dierenpension zal honden en katten apart van elkaar huisvesten. Vraag ook hoeveel tijd er per dag aan uw dier besteed zal worden. Hoe vaak en hoe lang worden honden bijvoorbeeld uitgelaten?
Kies voor een pension dat het verplichte bewijs van vakbekwaamheid, zoals vastgelegd in het Besluit Houders van Dieren, kan laten zien. Het DIBEVO-pension biedt de consument daarnaast zekerheid dat eventuele klachten kunnen worden voorgelegd aan de Stichting Geschillencommissie in Den Haag. Niet bij DIBEVO aangesloten pensions mogen deze mogelijkheid niet aanbieden. Er bestaat voor pensions ook het keurmerk van de Stichting Dierbaar. Kiest u voor een pension van DIBEVO, dan kunt u op de Dierenpensionwijzer opzoeken welk pension bij u in de buurt nog plaats heeft voor uw dier.
Voorwaarden die het pension aan uw dier stelt
Het pension kan voorwaarden stellen aan het toelaten van uw dier. U bent in ieder geval verplicht om minimaal zeven dagen voordat u uw dier naar pension brengt, uw dier te laten inenten. Voor de hond gaat dit om inenting tegen het parvovirus en hondenziekte (ook wel ziekte van Carré genoemd). De kat moet u laten inenten tegen kattenziekte en niesziekte. De dierenarts moet deze vaccinaties aftekenen in het dierenpaspoort.
Elk dierenpension mag extra eisen stellen aan de dieren die het opneemt. Veel dierenpensions eisen dat honden naast de standaard vaccinaties een extra vaccinatie tegen kennelhoest (besmettelijke hondenhoest) krijgen. Ook voor katten worden regelmatig aanvullende vaccinaties gevraagd, bijvoorbeeld tegen Bordetella bronchiseptica. Dit is een bacterie die bij de katten niesziekte en bij honden kennelhoest kan veroorzaken. Het tijdstip van vaccinatie mag worden aangescherpt door het dierenpension, welk tijdstip gehanteerd wordt verschilt dus van pension tot pension.
Daarnaast kan de pensioneigenaar verlangen dat uw huisdier gechipt of getatoeëerd is. Op die manier kan uw dier, als u óók alle gegevens hebt laten registreren bij een databank, geïdentificeerd worden. Het is dus heel belangrijk dat u ruimschoots vóórdat u uw dier naar het pension brengt, informeert welke regels er voor uw dier gelden.
Vraag ook wat u verder mee moet nemen. U moet bijvoorbeeld het dierenpaspoort van uw huisdier bij de pensionhouder achterlaten als u uw dier naar het pension brengt. De pensionhouder moet namelijk bij controle de papieren van alle dieren kunnen tonen. Doet u dat niet, dan kan de pensionhouder uw huisdier weigeren.
Vlooien, wormen en teken
Ongedierte, zoals vlooien en teken, horen natuurlijk niet thuis in de vacht van uw huisdier. Regelmatig behandelen is de beste manier om besmettingen met deze parasieten te lijf te gaan. Behandel uw huisdier daarom enige dagen voordat het naar een pension gaat en ook weer bij thuiskomst na de vakantie. Met name in de (warme) zomerperiode én in een omgeving waar veel dieren dicht op elkaar verblijven, is een besmetting immers zo opgelopen. Sommige pensions willen een bewijs van ontvlooien en ontwormen. Vraag van tevoren of dit bij uw pension ook het geval is.
Checklist pension
Hieronder ziet u de punten waar u op moet letten bij het maken van uw keuze.
- Kan het pension een bewijs van vakbekwaamheid laten zien?
- Heeft het pension een keurmerk van Stichting Dierbaar?
- Kunt u, in het geval van een klacht, deze aanhangig maken bij de Stichting Geschillencommissie?
- Hoe hygiënisch gaat het er in het pension aan toe?
- Hoe zien de verblijfsruimten er binnen en buiten uit?
- Als u meerdere dieren heeft, kunnen ze dan samen zitten?
- Hoe worden de dieren precies verzorgd?
- Kunnen de dieren er lekker bewegen?
- Kunt u uw eigen voer meebrengen?
- Biedt het pension ‘verzorging op maat? Dienen ze eventuele medicijnen toe?
- Komt er regelmatig een dierenarts over de vloer?
- Welke procedures hanteert het pension als één van zijn gasten ziek wordt?
- Welke eisen stelt het pension met betrekking tot inentingen?
- Moet uw dier gechipt of getatoeëerd zijn?
- Is een bewijs van ontvlooien en ontwormen verplicht?
Klik hier voor meer informatie voor de huisdieren die thuisblijven.
bron LICG