Artrose bij de kat
Gewrichtsproblemen bij de hond zijn ons niet onbekend en worden dan ook regelmatig gesignaleerd. Ook zijn daar uitgebreide behandelingen en diagnostische hulpmiddelen voorhanden in menige dierenkliniek. Echter bij de kat is het heel vaak een ondergeschoven kindje geweest en dacht men tot voor kort altijd dat gewrichtsproblemen geen issue waren.
Ook de dierenartsen hadden die mening, echter volledig onterecht. Ondanks het feit dat een kat een geheel ander dier is en een andere skelet- en spier opbouw heeft dan een hond, zien we toch steeds vaker artrotische veranderingen bij de katten in de gewrichten, maar ook bij de wervels. Echter tijden veranderen en dus verstandig om de kat eens iets nader te bekijken.
Tijdens een studie is gebleken dat oudere katten wel degelijk artrose kunnen ontwikkelen en hebben. Deze studie, die aan de hand van gemaakte röntgenfoto’s was uitgevoerd bij deze populatie van katten, toonde aan dat er veel spondylose voorkomt bij de oudere katten (zie het artikel over spondylose) maar eveneens in veel andere gewrichten kan er artrose optreden. De röntgenfoto’s waren verzameld en beoordeeld op deze artrotische veranderingen. Schokkend was het resultaat dat meer dan 70 % van de onderzochte populatie spondylose vertoonde en andere gewrichtsklachten.
Blijft dan ook nog de vraag hoe het zit met de andere katten die niet deelnamen aan het onderzoek en hoe daar de bevindingen zijn.
Wat zijn de klachten en verschijnselen van deze katten
De symptomen van artrose bij de kat zijn meestal gering en wisselend qua ’tonen’ en ontstaan verder ook heel geleidelijk.
Geheel in tegenstelling tot bij de hond is de gewrichtsartrose klinisch minder duidelijk signaleerbaar en zeer zeker voor de eigenaar. Dit heeft alles te maken met de andere skelet-spier opbouw van de kat vergeleken met de hond. Zoals we bekend zijn bij de hond, waarbij er bijvoorbeeld in het geval van elleboogdysplasie duidelijke kreupelheid aan 1 poot is, met zwelling van het gewricht, zien we dit niet zo snel bij de kat.
De kat toont het eveneens anders, daar deze vaak ook aan meerdere poten tegelijk kreupel is en dus eigenlijk niet echt kreupel loopt, maar een ander looppatroon er op na houdt. Een heel bekend voorbeeld is het naast de bak plassen en poepen van de katten: de oorzaak kan onder andere gezocht worden in het niet willen buigen van de rug in verband met rugspondylose (tevens zijn er ook nog andere mogelijke oorzaken: denk aan blaasgruis). Tevens zien we dat deze katten met artrose ook niet meer zo graag willen springen, minder gemakkelijk springen: denk aan de klachten van “het zich op de bank trekken”, een andere ligplaats opeens gaan zoeken, niet meer kunnen wassen (waardoor huidproblemen ontstaan: zie ons artikel huidgisten) etc.
De eigenaar vlakt dit snel uit met de mededeling…hij wordt ouder…maar het probleem is dan de artrose.
Een opsomming van een aantal veranderingen die u kunt signaleren bij de kat:
- Uw kat heeft iets meer moeite met traplopen
- Af en toe kreupelheid
- De kat springt minder vaak ergens op
- Hij springt ook minder hoog of trekt zich aan iets op (bijvoorbeeld de bank)
- De kat heeft een ander loop patroon ontwikkeld en loopt stijver
- De kat heeft moeite met het naar binnen of buiten lopen door het kattenluik en dit klapt ook anders
- De kat gaat gewoon minder naar buiten en slaapt veel
- De kat slaapt veel vaker op een en dezelfde plaats dan
- De kat plast wisselend in of naast de
- De kat poept ook wel eens naast de
Ouderdom
Ouderdom komt met gebreken. Dat geldt helaas ook voor katten. Maar met goede begeleiding en medische zorg kan ook de oude dag van uw kat nog aangenaam zijn…juist nu hij het nodig heeft!!!!
Indien u meerdere veranderingen, zoals opgesomd hierboven, signaleert dan is het verstandig met uw dierenarts daar over te praten.
Een eveneens nieuwe ontwikkeling binnen de behandeling van artrose is ondersteunende voeding voor de oudere katten met artrose.
Ondersteunende voeding wordt bij honden vaak naast pijnstilling gebruikt. Al snel bleek minder tot soms geen pijnstilling meer nodig te zijn bij deze honden. Tot voor kort bestond een dergelijk dieet voor de kat niet.
Er zijn ook geen pijnstillers op de markt die speciaal bedoeld zijn voor langdurig gebruik bij katten, wat bij osteoartritis over het algemeen wel nodig is. De veiligheid is hierbij een probleem. Omdat er geen pijnstillers zijn die bij de kat langdurig gebruikt kunnen worden en er geen specifiek dieet voorhanden was, hadden we weinig mogelijkheden om osteoartritis te behandelen. We konden zwaarlijvige dieren laten afslanken (niet gemakkelijk bij een oudere, stijve kat!) en advies geven over aanpassing van de leefomstandigheden. Nu hebben we meer te bieden voor deze katten.
Binnen onze dierenkliniek maken we vooral gebruik van Royal Canin Mobility. Onderstaand treft u de productinformatie van deze voeding.
Royal Canin Mobility Kat
Royal Canin Mobility kat bevat een zeer hoog gehalte aan EPA en DHA (omega-3-vetzuren), glucosamine en chondroitine en Groenlipmossel (GLM), dat bereid is volgens een exclusief gepatenteerd proces. GLM is een uniek ingrediënt met een pijnstillende, ontstekingsremmende en kraakbeen ondersteunende werking.
Indicaties
- Behoud van mobiliteit bij de volwassen kat
- Ondersteuning van de gewrichten bij artrose en na een operatie of trauma
- Oudere kat met stijfheid van de gewrichten en verminderde activiteit
Eigenschappen
Speciale ingrediënten zoals de Groenlipmossel uit Nieuw-Zeeland hebben een pijnstillende, ontstekingsremmende en kraakbeen ondersteunende werking. Daarnaast bevat Royal Canin Mobility kat de kraakbeen ondersteunende ingrediënten chondroïtine en glucosamine. Visolie en Groenlipmossel bevatten EPA en DHA (omega-3-vetzuren). Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Een beperkt fosforgehalte ondersteunt de nierfunctie bij het ouder worden. Een specifieke combinatie van antioxidanten (vitamine E, vitamine C, luteïne en taurine) beschermt het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Daarnaast versterkt Royal Canin Mobility kat de weerstand en remt het de effecten van veroudering. Het kan 6 tot 8 weken duren alvorens de voordelen van dit dieet zichtbaar worden.
Contra-indicaties
Royal Canin Mobility kat is niet geschikt voor drachtige of zogende poezen en tijdens de groei.
Ingrediënten
Maïsmeel, maïs, rijst, tarwegluten, gedehydreerde gevogelte-eiwitten, maïsgluten, dierlijke vetten, plantaardige vezels, hydrolysaat van dierlijke eiwitten, visolie, sojaolie, cichoreipulp, mineralen, Fructo-Oligo-Sacchariden, psylliumschillen en -zaden, poeder van Groenlipmossel (GLM) uit Nieuw-Zeeland (0,3%), hydrolysaat van gist (bron van Manno-Oligo-Sacchariden), hydrolysaat van schaaldieren (bron van glucosamine), hydrolysaat van kraakbeen (bron van chondroïtine), Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne).
Toevoegingsmiddelen
Nutritionele toevoegingsmiddelen: Vitamine A, Vitamine D3, IJzer, Jodium, Koper, Mangaan, Zink, Selenium.
Conserveermiddelen en Antioxidanten.