Preventieve diagnostiek
Gebreken komen met de jaren. Dit geldt niet alleen voor onszelf maar ook voor onze huisdieren. Naarmate ze ouder worden treed er slijtage op en zien we problemen ontstaan zoals suikerziekte, hormonale aandoeningen, hartproblemen, gewrichtsproblemen (artrose) en kanker. Veel van dit soort aandoeningen kunnen lang onopgemerkt blijven. Het bijkomende nadeel is dat onze dieren niet kunnen praten om ons er op te wijzen dat er iets speelt.
Met behulp van verschillende diagnostische middelen kunnen we veel aandoeningen in een vroeg stadium detecteren. Hierdoor zijn we in staat om behandelingen in te stellen om ze beter te maken of beter te ondersteunen.
Bloedonderzoek
Het bloedonderzoek is de basis. Het is verstandig om bij alle honden ouder dan 8 jaar jaarlijks een bloedonderzoek te doen. Het helpt ons om verschillende orgaanfuncties te beoordelen. Vooral de lever- en nierfunctie wordt bekeken en ook suikerziekte wordt op deze manier gediagnosticeerd.
Röntgenfoto’s
Röntgenfoto’s kunnen in de preventieve diagnostiek vooral gebruikt worden voor de beoordeling van gewrichten. De heupen en de onderrug zijn hierbij het meest van belang. Op röntgenfoto’s kan ook naar de grootte van het hart gekeken worden. Indien dit afwijkend is kan het een reden zijn om een echo te maken.
Echografie
Echografie kan worden uitgevoerd als een eerder onderzoek daar aanleiding toe geeft. De nieren kunnen bijvoorbeeld beoordeeld worden bij een afwijkend bloedonderzoek. Een echo van het hart kan gemaakt worden naar aanleiding van röntgenfoto’s. Omdat sommige rassen gevoelig zijn voor specifieke aandoeningen kan echo bij deze dieren gebruikt worden als monitoring.