Vaccinatie van een kitten
Omdat kittens snel groeien gaan veranderingen ook erg snel en is het verstandig om regelmatig uw kitten te laten controleren. Indien uw kitten na aanschaf nog niet toe is aan een vaccinatie kunt u toch langskomen voor een gezondheidscontrole. Zo komt u er snel achter of u een gezonde kitten mee naar huis heeft gekregen. Op 9 weken moeten kittens hun eerste vaccinatie krijgen. Op 12 weken moet een kitten opnieuw gevaccineerd worden. Ook dan kijken we ze eerst uitgebreid na. Waar letten wij op bij die gezondheidscheck-ups?
- Gedrag
- Ogen
- Oren
- Neus
- Gebit en de wisseling van het gebit
- Vacht en huid
- Parasieten
- Hart en longen
- Braken/diarree
- Poten/stand
- Lymfeklieren
- Erfelijke/ aangeboren afwijkingen
- Gewicht
Na de 12 weken vaccinatie duurt het vervolgens een jaar voordat ze weer op controle komen voor hun vaccinatie. Omdat er in die periode nog veel veranderd in het leven van de kitten raden wij aan om hem/haar regelmatig te laten controleren. Zo zijn ze bijvoorbeeld rond een leeftijd van 6 maanden klaar met wisselen. Hebben ze dan nog steeds een aantal melktanden dan kan het nodig zijn om deze te verwijderen om te voorkomen dat de permanente tanden een verkeerde stand krijgen.
Door regelmatig langs te komen zal uw kitten de dierenarts niet associëren met alleen “vervelende” dingen. Het wordt dan zelfs leuk om naar de dierenarts te gaan. Dit geeft in de toekomst veel minder stress voor dier, eigenaar en dierenarts, als u onverhoopt toch voor minder leuke dingen naar de dierenarts moet.
Vaccinaties
Kattenziekte
De ziekte wordt veroorzaakt door het Feline Parvovirus dat voor 98% gelijkaardig is aan het Parvovirus bij de hond. Katten kunnen geïnfecteerd raken door direct contact met andere katten, of indirect via uitwerpselen, vlooien, of de mens (kleding). Het virus is erg resistent tegen schoonmaak- en reinigingsmiddelen en blijft dus lang actief in de omgeving. Het kan voorkomen bij katten van alle leeftijden maar we zien het voornamelijk bij jonge kittens die onvoldoende zijn gevaccineerd. Zieke dieren hebben buikpijn, heftig braken, (bloederige) diarree en daardoor uitdroging.
Niesziekte
De ziekte wordt veroorzaakt door het Feline Herpesvirus en Calicivirus. Doordat de virussen de weerstand aantasten kunnen bacteriën de klachten verergeren. Bordetella bronchiseptica, Chlamydophila felis, Chlamydophila psittaci en Mycoplasma zijn hier voorbeelden van. De meest typische verschijnselen zijn niesen, verkouden (neusuitvloeiing), rode ogen met ooguitvloeiing, verminderde eetlust en koorts. Jonge dieren hebben vaak ernstigere symptomen dan oudere katten. Bij sommige dieren zien we ook overmatig kwijlen door keelpijn (zweren), beschadigingen van het hoornvlies (het doorzichtige deel van het oog), kreupelheid en benauwdheid. Niesziekte kan chronisch worden. Voor chronische niesziekte is geen geneesmiddel en de dieren zullen hier dus de rest van hun leven last van houden.
Rabiës
Rabiës kan voorkomen op alle leeftijden en is ook besmettelijk voor mensen (zoonose). De ziekte komt vrijwel niet voor in Nederland en wordt verspreid via het speeksel van besmette dieren (onder andere vossen en vleermuizen). De ziekte verloopt fataal voor mens en dier. Dieren mogen vanaf een leeftijd van 3 maanden (12 weken) worden gevaccineerd en moet daarna (desgewenst) elke 3 jaar herhaald worden. De vaccinatie is verplicht bij alle dieren die Nederland (tijdelijk) verlaten en moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven zijn.
Bordetella bronchiseptica
Sommige pensions/cattery’s stellen deze vaccinatie verplicht. Dit is een vaccin werkzaam tegen Bordetella, een van de vele veroorzakers van niesziekte. Daarnaast is ook vaccinatie tegen Chlamydia mogelijk, wederom een veroorzaker van niesziekte. Deze vaccinaties hebben ook de nodige risico’s, zo kunnen de katten milde verschijnselen van niesziekte krijgen. Vanwege deze bijwerkingen worden de vaccinaties niet standaard toegediend. Gaat uw kat naar een pension waar dit verplicht is, vermeld het er dan even bij wanneer uw kat komt voor de jaarlijkse controle en vaccinaties.