Diabetesconsulent
Suikerziekte bij de hond en kat is een ziekte waarbij het dier zelf geen of niet genoeg insuline kan aanmaken. Hierdoor zal een te hoog gehalte aan suiker in het bloed blijven en zo ontstaat dus “suikerziekte” (Diabetes Mellitus).
De insuline aanmaak gebeurt in bepaalde cellen in de alvleesklier (beta-cellen in de eilandjes van Langerhans). Door bepaalde factoren bv. overgewicht, voeding, ziekten, erfelijkheid, woekeringen, ontstekingen en/of te weinig beweging kunnen de insuline producerende cellen vermoeid of beschadigd raken, waardoor een dier suikerziekte krijgt.
De klachten die veel mensen zien zijn meer drinken en plassen en uiteindelijk zelfs braken en sloomheid.
Wat veel mensen niet weten over suikerziekte bij huisdieren is dat deze ziekte goed te behandelen/controleren is en bij bepaalde katten zelfs geheel terug te draaien. Het belangrijkste is dat de eigenaar een goede begeleiding krijgt en dat de dierenarts/dierenartsassistente en de eigenaar samen een manier vinden waarbij het dier zichzelf weer lekker gaat voelen.
Dieren met suikerziekte kunnen een heel goed en fijn leven leiden door een combinatie van medicatie, goede voeding, goede adviezen en informatie van de dierenarts/assistente en evt. een veranderd bewegingspatroon. Een goede begeleiding is essentieel.
Derhalve hebben wij een gediplomeerde paraveterinair als erkend Veterinair Diabetes Consulente. Zij zal u en uw huisdieren begeleiden vanaf het moment dat door de dierenarts suikerziekte bij uw huisdier is gediagnosticeerd.