Gewichtsconsulent
Overgewicht en obesitas (zwaarlijvigheid) bij hond en kat
Wat is het verschil tussen overgewicht en zwaarlijvigheid?
Wanneer een kat of hond langdurig meer calorieën opneemt dan hij verbruikt kan dit leiden tot overgewicht. Een kat of hond is zwaarlijvig als zijn lichaamsgewicht 20% of meer dan zijn ideale gewicht bedraagt. Het risico op zwaarlijvigheid neemt toe bij huisdieren tussen de 6 en 12 jaar oud en soms ook bij huisdieren die gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Deze zwaarlijvigheid wordt ook wel obesitas genoemd.
Hoe komt een hond/kat aan overgewicht?
Overgewicht ontstaat geleidelijk en is niet plotseling aanwezig. Om overgewicht te krijgen wordt er, in verhouding tot de lichaamsbeweging, teveel gegeten.
Vooral na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding (zeker de eerste maanden na de operatie) minder energie nodig. Als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven kan dit tot overgewicht leiden.
Zodra er eenmaal sprake is van overgewicht is er vaak een steady state bereikt en blijft de hond te dik ondanks dat er maar heel weinig gegeten wordt.
Om dik te worden moet er in verhouding teveel gegeten worden. Is de hond/kat echter eenmaal te dik dan blijft hij of zij, zonder veel tot zich te nemen, te dik.
Naast een overmaat aan voeding in combinatie met te weinig lichaamsbeweging zijn er andere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van overgewicht:
- Leeftijd: oudere honden en katten zijn minder actief en hebben daardoor minder energie (via voeding) nodig
- Aanleg van bepaalde rassen (vooral bij honden)
- Een medisch probleem: Bepaalde ziekten kunnen overgewicht geven zoals de ziekte van Cushing en bepaalde schildklieraandoeningen (m.n. honden). Controle door de dierenarts voorafgaand aan het laten afvallen van uw huisdier is dus heel belangrijk om dit uit te sluiten.
- Geneesmiddelen, zoals medicijnen tegen epilepsie en corticosteroïden hebben effect op de stofwisseling en het gewicht.
Hoe weet ik of mijn dier te dik is.
Het makkelijkst om dit te meten is om naar het dier te kijken en te voelen. Als u met uw handen over de borstkas voelt, dan moeten de ribben goed te voelen zijn! Als ze echt afsteken dan is uw dier te mager. Zit er een voelbaar laagje (spek) omheen, dan is uw hond/kat te zwaar. Als u twijfelt, loop dan gerust een keertje binnen. De weegschaal staat in de wachtkamer. De dierenarts of assistente zal u dan kunnen helpen bij het beoordelen of hij/zij uw huisdier te zwaar is of neiging heeft tot overgewicht.
De lichaamsconditiescore (schaal 1 tot 9) geeft aan of uw hond een ideaal gewicht heeft of erboven dan wel eronder zit. Een manier voor dierenartsen om de lichaamsconditiescore van uw huisdier te meten is door te voelen hoe makkelijk voelbaar de ribben zijn.
Gevolgen van overgewicht
Huisdieren met “slechts” 20% overgewicht lopen al een verhoogd risico op ziekten zoals diabetes (suikerziekte), artritis (gewrichtsontsteking) of hartziekte.
Voorbeeld: Een kat die 4kg hoort te wegen is met 800gram overgewicht al 20% te zwaar. Voorbeeld: Een hond die 30kg hoort te wegen is 6kg overgewicht al 20% te zwaar.
Tevens leven honden met obesitas (zwaarlijvigheid) gemiddeld 2 jaar korter, dit komt overeen met 12 jaar korter bij de mens.
Ondersteunende voeding voor gewichtsvermindering
Royal Canin Satiety is een voer speciaal ontwikkeld om gewicht kwijt te raken op een verantwoorde manier. Het voer is zo ontwikkeld dat het dier alle voedingsstoffen binnen die krijgt die hij/zij nodig heeft en het hongergevoel wordt onderdrukt. Het afvalprogramma duurt minimaal 3 maanden en u krijgt begeleiding van de assistent. Op deze manier zorgen we er voor dat uw huisdier afvalt maar ook weer niet te snel afvalt. Katten die bijvoorbeeld te snel afvallen lopen een risico op leververvetting.
Uw huisdier begeleid laten afvallen, zonder kosten!
Omdat vele ziekten veroorzaakt (kunnen) worden door overgewicht of obesitas vinden wij het heel belangrijk om uw huisdier op gezond gewicht te houden dan wel te krijgen.
Wij bieden u daarom de mogelijkheid tot kosteloze begeleiding voor gewicht beperking van uw huisdier.
Dit houdt in dat u in eerst instantie eens in de 2 weken langs komt, zodat we de hoeveelheid voeding goed kunnen reguleren. Indien uw hond/kat op een juiste hoeveelheid voeding staat en hierdoor netjes, en zeker niet te snel, afvalt, zullen de controles 1 keer per maand worden uitgevoerd.
Wat bereiken we door uw hond/kat af te laten vallen
Minder kans op hart- en vaatziekten Minder kans op diabetes
Minder kans op kreupelheid en artritis uw huisdier leeft langer en gezonder uw huisdier zal actiever worden
Kortom een gezond gewicht is beter voor uw huisdier.
Voor informatie kunt u contact opnemen met Dierenkliniek Goeree Overflakkee.