VacciCheck – Titerbepaling
De VacciCheck is een test waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen het canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV, ofwel hondenziekte) en canine adenovirus (CAV, ofwel besmettelijke leverziekte), dit noemen we ook wel een titerbepaling. Wanneer uit de test blijkt dat er nog voldoende afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn, hoeft de hond dat jaar niet gevaccineerd te worden tegen het canine parvovirus, canine distempervirus en canine adenovirus. Een hond dient jaarlijks echter wel gevaccineerd te worden, indien nodig, tegen leptospirose (Ziekte van Weil), ziekte van Lyme en besmettelijke hondenhoest.
Het normale vaccinatieschema van de hond:
De grote cocktail / de ziekte van Weil + besmettelijke hondenhoest + Lyme
Honden worden tegen verschillende ziektes gevaccineerd:
- Canine parvovirus
- Canine distempervirus (Hondenziekte)
- Canine adenovirus (besmettelijke leverziekte)
- Leptospirose (Ziekte van Weil)
- Besmettelijke hondenhoest
- Lyme
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de bescherming tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus, na eenmalig vaccineren minimaal drie jaar aanhoudt. Dit betekent dat de vaccinatie tegen deze drie ziektes, slechts eenmaal per drie jaar gegeven hoeft te worden. De bescherming tegen leptospirose (na tweemaal vaccineren), lyme (na tweemaal vaccineren) en besmettelijke hondenhoest (na eenmalig vaccineren) houdt echter maar maximaal één jaar aan en dient dus jaarlijks te worden gegeven. Bij volwassen honden wordt dus eenmaal per drie jaar de grote cocktail gegeven tegen: parvovirus, distempervirus, adenovirus, en leptospirose en indien nodig tegen lyme en besmettelijke hondenhoest. In de tussengelegen jaren wordt dan jaarlijks de kleine cocktail gegeven tegen: leptospirose en indien nodig lyme en besmettelijke hondenhoest.
In verband met de aan-/afwezigheid van maternale antilichamen (antilichamen overgedragen door de moeder) gelden geheel andere vaccinatie regels voor pups. Een pup dient “altijd” op 6 weken, 9 weken, 12 weken (en soms 16 weken) leeftijd te worden gevaccineerd.
Een alternatief in deze is door ook bij de pups vanaf 6-7 weken te gaan titeren en dan te kijken in hoeverre de maternale antilichamen ( van de moeder dus) nog actief zijn in het lichaam en hoeveel bescherming deze bieden (of niet). Dit is afhankelijk van de vaccinatie status van de moeder en de overdracht van de antilichamen tijdens de dracht en de status van de pups. Dat kan dus veranderen bij de pups in de weken na de geboorte. (meer informatie….neem gerust contact met ons op)
Zonder vaccicheck hebben wij al jaren (als een van de eerste in NL) de toepassing dat we slechts eenmaal per 3 jaar vaccineren met de grote cocktail, in de tussengelegen jaren vaccineren we de ziekte van Weil met event indien nodig de lyme en de besmettelijke hondenhoest enting.
Op 7 jaar leeftijd krijgt de hond opnieuw de grote cocktail.
Een titerbepaling in plaats van vaccineren
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de bescherming na vaccinatie tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus bij sommige honden langer aanhoudt dan de gebruikelijke drie jaar. Door middel van een titerbepaling kan voor elke hond de nog aanwezige bescherming tegen deze drie virussen worden bepaald. Wanneer de bescherming nog voldoende is, hoeft de hond dat jaar niet te worden gevaccineerd tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus. De hond dient elk jaar nog wel gevaccineerd te worden voor leptospirose en indien nodig lyme en besmettelijke hondenhoest.
De titerbepaling is bedoelt voor:
- De hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen.
- De hond die een overgevoeligheidsreactie heeft laten zien op een eerdere vaccinatie (allergische reactie).
- De hond die een onbekende voorgeschiedenis heeft.
- De hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft.
Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?
U kunt bij ons een afspraak maken voor een titerbepaling (VacciCheck). Net als bij een vaccinatie consult zullen wij uw hond lichamelijk onderzoeken. Bovendien zullen wij uw hond de jaarlijkse vaccinatie tegen leptospirose en als gewenst lyme en/of besmettelijke hondenhoest geven. Voor de titerbepaling zullen wij bloed afnemen en zal de VacciCheck worden uitgevoerd. De uitslag van de VacciCheck zal met u worden besproken. De uitslag van de VacciCheck zal in het paspoort worden bijgevoegd. Is de bescherming nog voldoende, dan wordt er aan de hand van de uitslag bepaald wanneer het volgende meetmoment zal moeten plaatsvinden. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan wordt de benodigde vaccinatie gegeven. Wanneer wij de VacciCheck hebben uitgevoerd en de bescherming onvoldoende blijkt, dan is de benodigde vaccinatie voor u gratis!
Wat zijn de kosten van een titerbepaling (VacciCheck)?
De kosten van de titerbepaling (VacciCheck) zijn €49,50. Dit is inclusief bloedafname en gezondheidscontrole, maar exclusief eventuele vaccinaties
Wilt u een titerbepaling laten uitvoeren of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!