Informatie maanden mei-juni-juli
De maanden mei-juni en juli zien wij regelmatig honden binnen met oververhitting. Dit deels, omdat de meeste honden hun wintervacht nog hebben en het toch al aardig warm is in mei en de maanden erna omdat we toch teveel doen en over asfalt lopen (fietsen) terwijl het eigenlijk te warm is.
Zorg dat u uw hond koel kan houden. Gebruik een cool bandana, of een ‘Cool-dekje’, en neem voldoende water mee.
Mocht uw huisdier toch onrustig worden, veel hijgen, temperatuur deze dan direct en indien de temperatuur te hoog is, start met langzaam maar langdurig koelen….voorkomen is beter dan genezen.
De berenklauw staat ook weer in bloei en is niet ongevaarlijk voor mens en voor dier; veel mensen vinden de plant mooi, maar er kleven bezwaren aan..
Zelfs een oppervlakkige aanraking is al genoeg om klachten te veroorzaken, en dat geldt voor ieder deel van de plant. Als je hond in aanraking is gekomen met de plant, kun je hem het beste zo snel mogelijk grondig wassen met water en een hondenshampoo, en enkele dagen zonlicht vermijden.
Bij een berenklauw-ontsteking kun je het beste de huid zo goed mogelijk verzorgen met bv. een brandwondenzalf, honingzalf en pijnstillers geven. Het komt altijd goed, maar soms blijft er wel een litteken over. Prednison of andere corticosteroïden zijn zelden nodig. Ook antibiotica zijn vrijwel nooit nodig, als je de aangetaste huid goed verzorgt.
Ook zien we de grasaren weer de kop opsteken en deze kunnen in de poten, vacht, oren en overal terecht komen; controleer je hond goed en gaat deze ineens veel likken aan de poot en zie je een gaatje..denk aan de grasaar. Gaat je hond opens zeer frequent klapperen met de oren uit het niets…denk aan de grasaar