Blaasstenen bij de cavia
Bij cavia’s komen problemen van de urinewegen regelmatig voor. Indien een cavia rode urine produceert kan dit het gevolg zijn van een kleurstoffen in de voeding, blaasontsteking, nierproblemen, baarmoeder/eierstokproblemen of door blaasstenen.
Als een cavia dus bloed plast en er geen verbetering optreedt na behandeling met antibioticum en pijnstilling, moet er verder gekeken worden wat de oorzaak is, door middel van een echo of een röntgenfoto.
Voornaamste klachten bij een cavia met blaasstenen:
- Algemeen in minder goede conditie, rustiger, evt minder eetlust, doffe vacht, …
- Chronisch bloedverlies in de urine
- Pijn bij de urinelozing, piepen, persen,…
Deze klachten kunnen eveneens voorkomen bij een cavia met een blaasontsteking of bij bepaalde tumoren o.a. van de blaas en de baarmoeder.
Hoe stellen we de diagnose van blaasstenen?
Urinestalen zijn nuttig voor het detecteren van rode bloedcellen, witte bloedcellen en gruis. Om een steen te detecteren moet men een echografie of een röntgenopname maken.
In de meeste gevallen gaat het om calcium-carbonaat stenen die op een röntgenfoto goed zichtbaar worden doordat er calcium in de stenen zit.
Behandeling van een blaassteen:
De enige manier om het probleem definitief op te lossen is het operatief verwijderen. Tijdens deze operatie wordt de blaas gespoeld zodat eveneens al het mogelijke gruis weg is. Na de operatie blijft de cavia 1-2 dagen in de opname om te zien of er een goed herstel optreedt. Na de operatie wordt de cavia nog enkele dagen op antibiotica en pijnstilling gezet. Zodra de cavia zelf eet en plast mag de cavia naar huis. Tien dagen na de operatie komt de cavia op controle.
Preventie van blaasstenen:
De oorzaak van de blaasstenen ligt vaak bij verkeerde voeding. Er dient minder droogvoer gegeven te worden. Cavia’s hebben slechts 1-2 soeplepels droogvoer per dag nodig en dit van een goed uitgebalanceerde voeding. Het cavia rantsoen moet voornamelijk bestaan uit hooi en groenvoer.
Het droogvoer moet een optimale calcium/fosfor verhouding bezitten. Indien er te veel calcium aanwezig is zal de cavia meer aanleg hebben tot blaassteenvorming. Bij een te laag gehalte aan calcium en een te hoge aan fosfor ontstaat er demineralisatie van het bot (voornamelijk t.h.v. de kaken waardoor er tandproblemen kunnen ontwikkelen). Een voorbeeld van een voeding met een goede calcium/fosfor balans en een hoog ruwvezel gehalte is Supreme Science Selective voer.
Likstenen bevatten een hoog gehalte aan calcium en zijn dan ook volledig af te raden. Weinig drinken, zorgt voor een slechte spoeling van de blaas en verhoogt de kans op de vorming van kristallen/stenen. Men moet de cavia stimuleren om voldoende te drinken. Men vermoedt dat er ook een erfelijke aanleg mogelijk is.
Veel vitamine C geven heeft in tegenstelling tot bij mensen geen effect omdat de zuurgraad van de urine veel hoger is bij de cavia.
Voedingsadvies:
- Geef ander hooi: geef grashooi, zoals Timothy hooi of Meadow hooi. In gras zit minder calcium, zodat minder snel stenen gevormd zullen worden.
- Geef meer groenvoer: hierdoor krijgt de cavia meer water binnen waardoor ze meer gaan plassen. Laat de cavia, ter voorkoming van diarreeklachten, wel langzaam wennen aan meer groente dan normaal. Onderstaand schema laat zien welke groentes je veilig kunt geven en welke niet.
- Geef diuretische groentes: deze zorgen er ook voor dat de cavia meer gaat drinken en plassen. Een goed voorbeeld is bleekselderij.
- Groen gras: in groen gras zit minder calcium dan in de stengels van hooi. Geef gras en hooi met veel blad.
Drinkwater:
Controleer tevens de hardheid van het drinkwater. In hard drinkwater zit namelijk calcium carbonaat. Indien het water erg hard is kunt u beter water uit flessen gaan geven. Vooral Spa blauw zit laag in calcium.
Op onderstaande website kunt u de hardheid van het water in uw gemeente checken:
https://www.aquacell-waterontharder.nl/waterhardheid/meten-en-testen
Vitamine D:
Sinds kort staat ook de rol van vitamine D te kort ter discussie. Zeker bij cavia’s die klachten hebben of hebben gehad van blaasstenen is het te adviseren om vitamine D te supplementeren. Dit kan door middel van een injectie, waarmee gedurende 2-3 maanden een hoge vitamine D spiegel in het bloed wordt gecreëerd, waardoor het calcium uit de voeding beter in de botten en tanden wordt opgenomen en minder wordt uitgeplast.
Bron:
Dierenkliniek Wilhelminapark