Huisvesting van het konijn
Voordat u overgaat tot de aanschaf van konijnen is het belangrijk om na te denken over de ruimte en mogelijkheden die u ze kunt bieden om hun normale gedrag te vertonen, waaronder rennen, holen graven en knagen.
Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom minstens twee konijnen samen in een hok.
De grootte van het hok hangt af van het formaat van de konijnen en hun aantal. Belangrijk is dat een konijn in zijn hok moet kunnen lopen en rechtop kunnen zitten.
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden houden. Als u konijnen buiten wilt laten leven, zet ze dan voor het eerst buiten in de zomer. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze stevige vrieskou kunnen weerstaan. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven in bijvoorbeeld een dikke laag bodembedekker en dat het binnenhok water- en winddicht is. Plaats het hok zo dat er geen ijskoude noordenwind in kan blazen, en zo dat de konijnen ’s zomers de schaduw op kunnen zoeken. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Het is daarom niet verstandig om een buitenkonijn ’s winters steeds naar binnen te halen.
Zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) is niet geschikt als odembedekker. Het is goedkoop, ruikt vaak lekker en heeft natuurlijke insecten werende en desinfecterende eigenschappen (ten gevolge van fenolen). Het wordt in Europa grotendeels gemaakt van naaldbomenhout (sparren en dennen) dat vele giftige stoffen bevat, waaronder de kankerverwekkende aromatische koolwaterstoffen (fenolen) en abietinezuur. Het intensieve contact van knaagdieren en konijnen met hun bodembedekker heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en welzijn. Abietinezuur geeft kans op leverfunctiestoornissen en leverziekten, klachten aan de luchtwegen (pneumonie) en vergroot de kans op kanker voor konijnen en knaagdieren die op dit zaagsel leven.
Alternatieven voor zaagsel:
- Geperste houten kattenbakkorrels (stofvrij)
- Papiersnippers (liefst onbedrukt) of krantenpapier (kan giftige inkt bevatten)
- Katoenproducten (No Smell)
- Hennepvezel (Hemparade of Aubiose)
- Gemalen maïskernen (Corbo)
- Zaagsel van andere houtsoorten, zoals populieren, vrij van toxische stoffen (Care-fresh)
- Geperste pellets van houtvezel (loofbomen, soms scherpe randjes) of geperst papier
Het gelukkigst zijn konijnen in een buitenhok waar ze vrije uitloop hebben, of in een binnenhok waar ze dagelijks ook een paar uur uit mogen. Geef konijnen zo mogelijk dozen en buizen waar ze zich in kunnen verstoppen of waar ze doorheen kunnen rennen. Zo hebben ze extra plezier en u ook!
Laat een konijn echter nooit zonder toezicht los in huis. Elektriciteitskabels leveren gevaar op: werk ze bijvoorbeeld weg in kabelgoten, want u kunt uw konijn niet afleren eraan te knagen! Zorg in de buitenren voor een ondergrond van bijvoorbeeld deels tegels, deels zand of gras, en breng een laag gaas aan een eind onder de grond om te voorkomen dat het konijn zich een weg naar de vrijheid graaft.
Zorg er ook voor dat er geen katten of roofvogels van bovenaf in de ren kunnen komen! Als het hok binnen staat, mag het niet op de tocht, bij een verwarmingsbron of in de zon staan. Als bodembedekker in het binnenhok is een laag kranten met daarop stro of hooi geschikt. U kunt ook een onderlaag van bodemmateriaal op basis van maïs of hennep gebruiken. Zaagsel is ongeschikt, dit is vaak stoffig en er zit naaldhout in, waaruit giftige dampen kunnen ontstaan.
Konijnen zijn heel schone dieren, ze doen hun behoefte het liefst in een vaste hoek van hun verblijf. In de hoek die uw konijn als toilet kiest, kunt u wat extra kranten op de bodem leggen. U kunt ook een toiletbak neerzetten, bijvoorbeeld een speciale hoekbak, een afwasteil of de onderkant van een kattenbak. Gebruik voor de vulling liever geen kattenbakvulling, want sommige soorten zijn schadelijk als ze opgegeten worden. Oude kranten, stro of vulling op basis van papier zijn geschikter. Als u de keutels van de konijnen hier steeds in legt, kunt u de konijnen vaak leren om deze bak als toilet te gebruiken. Dit kan zowel buitenshuis als binnenshuis.
Kijk voor meer informatie voor het houden van een konijn als huisdier op http://licg.nl/20k/praktisch/konijnen-en-knaagdieren/aanschaf-en-verzorging/de-aanschaf-van-een-konijn.html