Myasis of madenziekte bij het konijn
In de warme maanden van het jaar bestaat er een groot gevaar voor konijnen: vliegen
Wees vooral in de zomermaanden alert op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn. Ze kunnen eieren leggen in vieze haren of met name wanneer het konijn aangekoekte poep heeft onder de staart of rond de anus. Of als er een andere huidontsteking aanwezig is zoals urinebrand.
Een vieze poepkont
Vaak is deze aangekoekte poep geen diarree, maar ten gevolge van een verkeerde voeding. Een konijn heeft 2 soorten keutels namelijk gewone keutels en blindedarmkeutels. Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als het konijn deze niet opeet geeft dit een vieze kont. Vaak wordt er gedacht dat er diarree aanwezig is, maar er is gewoon een voedingsprobleem doordat de eigenaar teveel konijnenvoer aan het konijn geeft. Kijk voor meer informatie over voeding en het huisvesten van konijnen op onze website.
Vliegen leggen eitjes dit worden maden die u dan ziet kruipen…
De aangekoekte keutels zorgen dat de huid gaat ontsteken. Vliegen worden aangetrokken door de geur die van een ontstoken huid afkomt. Ze leggen eitjes op de poep of op de huid die ontstoken is. Uit deze eitjes ontstaan maden, je ziet deze maden vaak in diverse groottes. Van heel klein tot wel 1 cm lang (zie foto). Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden kruipen onder de huid en richten enorme schade aan.
Wat je nu ook heel vaak ziet tijdens vakanties is dat er veel stro/ hooi en andere bodembedekking materialen in de kooi gelegd worden en minder vaak schoongemaakt. Hierdoor ontstaat een ideaal nat en warm milieu voor de vliegen en wordt de kans alleen maar vergroot op maden infecties
Therapie
We behandelen een konijn met myasis onder sedatie. Als het konijn verdooft is worden alle maden met een pincet van de ontstoken huid gehaald. Als deze weg zijn wordt de aangekoekte poep weggewassen. Of moeten de gaten in de huid door de maden worden opgeschoond en gehecht. Het konijn krijgt antibioticum en pijnstiller.
Als we het konijn insprayen met Nomyiasis dan zal dit de maden die we over het hoofd mochten zien afdoden! Deze behandeling is alleen zinvol en heeft een kans van slagen als de maden infectie niet te ernstig is; indien het konijn al enkele dagen niet meer eet, minder drinkt, apathisch is en er enorme wonden zijn en ondanks het zorgvuldig wassen, de maden niet weg te krijgen zijn, wordt de kans op succes van behandeling erg klein.
Myiasis voorkomen
Om myasis te voorkomen dient u goed op de hygiëne van het hok en het konijn zelf te letten. Geef een konijn maar 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht en ongelimiteerd hooi. Kijk iedere dag het konijn onder de staart om te controleren of er geen ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verschoon de poep en plasplekken in het hok minstens 1x per dag. Het kan ook helpen om vliegengaas over het hok te plaatsen.
Afschrikken en doodmaken ….
Sinds 2013 beschikken we over een antivliegen middel om te gebruiken op konijnen. Het heet toepasselijk Nomyiasis. Je kunt konijnen die risico lopen insprayen met dit middel om de vliegen af te schrikken. De spray doodt ook de maden op het konijn. Ook is ons advies om te proberen om elke groene vleesvlieg die je ziet te doden ….
Ook kunnen we uit ervaring spreken dat Stronghold met de werkzame stof een preventieve werking bij konijnen heeft tegen myiasis. We adviseren om gedurende de risico periode elke 3 a 4 weken stronghold aan te brengen bij het konijn.