Invaginatie van de darm bij de hond
Wanneer een stuk van de darm in het daaropvolgende deel van de darm schuift, spreken we van een invaginatie. Als gevolg van de invaginatie ontstaat er een darmafsluiting (ileus), waardoor het transport van de voedselbrij door de darm ernstig wordt belemmerd.
Een invaginatie kan spontaan herstellen of met tussenpozen optreden. Wanneer de invaginatie wat langer duurt, kan het ingestulpte deel van de darm afsterven, omdat de bloedtoevoer naar dat deel van de darm ernstig wordt belemmerd. Er ontstaat dan een levensbedreigende situatie.
Invaginatie komt meestal voor op de overgang van dunne darm naar dikke darm. Hierbij schuift een gedeelte van de dunne darm in het eerste deel van de dikke darm. Invaginatie kan soms echter ook alleen in de dunne darm optreden. In dat geval komen in de dunne darm vaak op meerdere plaatsen tegelijkertijd invaginaties voor.
Symptomen
Bij pups
De invaginatie veroorzaakt bij jonge dieren hevige aanvallen van buikpijn. Het dier jankt erg en moet vaak braken. Tussen de aanvallen door is het dier weer rustig, maar ziet er toch nog erg ziek uit. Het vele braken zorgt ervoor dat deze dieren snel gaan uitdrogen. Het dier verliest vaak wat slijm en bloed uit de anus. Bij deze klachten moet er snel worden ingegrepen, omdat anders het ingestulpte deel van de darm gaat afsterven. Er kunnen dan allerlei complicaties optreden en het dier kan uiteindelijk in een shock raken en sterven.
Bij volwassen honden
Volwassenen waarbij een tumor de oorzaak is van de invaginatie hebben soortgelijke klachten. De invaginatie met de tumor zorgt voor een volledige afsluiting van de darm. Ook hier moet snel worden ingegrepen, in verband met het afsterven van de darm, wat ernstige complicaties tot gevolg kan hebben.
Diagnose
De diagnose kan worden gesteld aan de hand van de zeer karakteristieke klachten en lichamelijk onderzoek. Verder onderzoek door middel van een röntgenfoto of een echo kan verder helpen de diagnose te stellen.
Welke behandeling is mogelijk?
In veel gevallen is een operatieve ingreep noodzakelijk. Hierbij wordt de darm eerst voorzichtig teruggeduwd en vervolgens wordt het afgestorven deel van de darm verwijderd. Bij volwassen dieren wordt de eventuele tumor met het aangetaste deel van de darm operatief verwijderd.