Hoornvliesbeschadiging
De verwonding van het hoornvlies, de ulcus, komt veel voor. Wij zien dan dat dieren hun ogen pijnlijk dichtknijpen, dat het oog rood is, en dat het erg traant. Een verwonding zien we vaak ontstaan door een oogwond, bijvoorbeeld door een takje dat in het oog terecht is gekomen.
Spoed
Als er een oogverwonding is, is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan. Bij uitbreidingen van een infectie aan het hoornvlies kan het hoornvlies geperforeerd worden, waardoor het oog verloren kan gaan.
Diagnose
De verwonding is vrij goed zichtbaar te maken door een groengele kleurstof: Fluoresceïne. Deze kleurstof blijft achter op de plaats waar het hoornvlies is beschadigd.
Behandeling
De behandeling is vaak eenvoudig met een speciale oogzalf die antibioticum en vitamine A bevat. Het antibioticum werkt tegen de infectie en de vitamine A zorgt voor een sneller herstel van het hoornvlies. Bij pijn wordt ook atropine gegeven, dit heeft een pijnstillende werking. Wel is het belangrijk dat het dier gedurende de herstelperiode niet aan het oog kan krabben of schuren, omdat hierdoor het oog verder kan beschadigen. Soms is het daarom nodig een kraag om te doen.
Extreme gevallen
In uitzonderlijke gevallen geneest het oog niet en ontstaat een zweer. In dit soort gevallen worden de randen van de oogverwonding geëtst (afschrapen van de zweer zodat de oude wondranden worden verwijderd en de omstandigheden voor de wondgenezing weer zo optimaal mogelijk zijn). In extreme gevallen is dus een chirurgische behandeling nodig. Voorheen moesten de dieren hiervoor onder narcose en werd de cornea met een speciale schraper behandeld (zie foto’s onderaan de pagina). Tegenwoordig maken we gebruik van een speciaal apparaat; de Algerbrush®. Dit is een klein elektrisch apparaatje met een fraise. Na het toedienen van lokale verdoving gaan we met de brush over het oog. Op deze manier wordt al het dode weefsel verwijderd en wordt het genezingsproces gestimuleerd.
Algerbrush® (links), aanbrengen van de lokale verdoving (midden) en gebruik van de Algerbrush® (rechts)
Verder onderzoek
Als een oogverwonding terug blijft komen, zich op een typische plaats bevindt of is ontstaan zonder trauma, moeten wij de oogleden verder controleren op een afwijkende stand, of dat er haren (wimpers) in het oog prikken. Daarnaast kan ook de traanklier te weinig traanvocht produceren waardoor het oog niet vochtig genoeg blijft en kan gaan ontsteken. De beschadiging in het hoornvlies moet helen door de therapie. Soms is er daarna nog wat bloedvat in groei te zien, maar wanneer de verwonding geheel genezen is moeten we de bloedvat ingroei remmen. Dit doen we met ontstekingsremmende oogdruppels. Bij een diepere beschadiging van het hoornvlies kan een litteken achterblijven (witte verkleuring in het hoornvlies).
Een oogverwonding is een spoedgeval!
Een verwonding/beschadiging van hoornvlies; duidelijk is het defect zichtbaar en de te rode ogen.
Onder narcose wordt het oog gecuretteerd. Curettage is het verwijderen van het dode weefsel en zorgt voor weer en gezond en glad oppervlak waarna het hoornvlies weer zal gaan herstellen vanaf de opgeschoonde wondranden.